I veckan har Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder besökt Skellefteå. På programmet stod bland annat möten med kommunen, Skebo och ett besök vid barackområdet på Solbacken.
På onsdagskvällen träffade hon också boende på Morö Backe. Runt femton personer deltog i mötet, bland dem fanns representanter för den lokala och regionala Hyresgästföreningen. Skebos ordförande Harriet Classon var också på plats.
– Vi har under minst ett års tid fått signaler om att folk känner sig otrygga här på Morö Backe, konstaterade Lars Lundmark, ordförande i Hyresgästföreningen Norra Västerbotten.
Under mötet lyftes flera synpunkter. Mycket handlade om att gatubelysningen upplevs bristfällig.
– Området är väldigt mörkt vilket stärker känslan av otrygghet. Vi har haft mycket narkotika här och många vågar inte gå ut på kvällen, påpekade Anngret Stiglund som är ordförande i den lokala styrelsen.
Mötet hölls i ett av tegelhusen på Stackgatan. Beståndet här har bytt ägare flera gånger på kort tid vilket också har lett till otrygghet. Fram till 2021 var Skebo fastighetsägare, sedan tog Unobo över – och i år blev det Sveafastigheter.
Flera av de boende vittnar om en helt obefintlig dialog, att man plötsligt bara fått en ny avsändare på hyresavin.
– Intresset för att ha en levande dialog med boende i området har klingat av sedan Skebo hade beståndet. Vi vet inte vad Sveafastigheter har för tankar, vad de egentligen vill med sin förvaltning, sa Johan Bergström, vice ordförande i den regionala styrelsen.
Efter mötet trotsade gänget kylan och gav sig ut på en trygghetsvandring i området – ett sätt att gemensamt inventera platsen och att utbyta tankar och synpunkter.
– Vi gör trygghetsvandringar väldigt ofta. I dag har vi pratat om åtgärder som både kommunen och bostadsbolaget kan göra, säger Marie Linder.
– Det handlar om belysningen på gångvägar och i vissa delar av bostadsområdet. Det finns också en oro för att portar inte blir låsta kvällstid. Flera äldre ger uttryck för att de inte vågar gå ut på kvällen. Frågan vi ställer till bostadsbolaget är vad de ska göra för att det ska kännas mer tryggt, säger hon.
Catarina Holmér, fastighetsförvaltare på Sveafastigheter, var inbjuden till trygghetsvandringen men kunde inte delta. Dagen efter hade hon ett separat möte med Hyresgästföreningen.
Hon säger att hon har förståelse för hyresgästernas funderingar men påpekar:
– Den stora förändringen inträffade då fastigheterna förvärvades från Skebo. Då tog Unobo över, ett bolag samägt av SBB och Riksbyggen. Jag tycker vi hade en god dialog då.
Det som sedan har hänt är att SBB och Riksbyggen delat upp Unobo. Fastigheterna har övergått till Sveafastigheter som är ett dotterbolag till SBB.
– Vi är samma personer som jobbar på förvaltningen, det är samma hyror, allt är som det varit – förutom att vi har ny logga, säger Carina Holmér.
– Så egentligen finns det inget nytt att informera om. Men det kan man ju å andra sidan också informera om.
Hon säger att det inte finns några inplanerade dialogmöten i nuläget.
– Efter årsskiftet kommer vår organisation ha satt sig. Då ska vi äga både den ekonomiska och tekniska förvaltningen som vi i dag delar med Unobo. Då kan det vara läge att kalla till ett möte, säger hon.
Carina Holmér understryker att Morö Backe är viktigt för Sveafastigheter och att fastigheterna på Stackgatan är ett slags flaggskepp för bolaget.
Hur kan ni förbättra tryggheten i området?
– Att vi finns tillgängliga för våra hyresgäster om det uppstår några problem. Och så uppskattar vi trygghetsvandringarna, det är ett bra sätt att plocka upp synpunkter.
När det gäller gatubelysningen är det Skellefteå kommun som ansvarar för gång- och cykelvägarna. Verksamhetschef Anders Saadio säger att belysningen är samma som när bostäderna byggdes på 90-talet.
– Vi håller på att byta till led-armaturer överallt, då blir det bättre belysning. Vi har betat av nästan alla serviceorter och sedan ska vi ta itu med stan, säger han.