Bodde i Skellefteå – planerade mord • 17-åringens avslöjande ord

Den 17-årige ynglingen befann sig i Skellefteå och planerade under tio dagar ett mord. Det visar polisens utredning. Nu utreds 17-åringens kopplingar till andra personer. Det framgår också att den krypterade meddelandeappen Signal innehåller avgörande bevis.

Ännu en gång ställdes den 17-årige ynglingen inför en häktningsdomare vid Skellefteå tingsrätt. Åklagare Josefine Hammarström behöver mer tid för att bli klar med förundersökningen om misstankarna om stämpling till mord i Skellefteå i september.

Ännu en gång ställdes den 17-årige ynglingen inför en häktningsdomare vid Skellefteå tingsrätt. Åklagare Josefine Hammarström behöver mer tid för att bli klar med förundersökningen om misstankarna om stämpling till mord i Skellefteå i september.

Foto: Hans Berggren/Montage

Skellefteå2024-11-26 10:30

Norran kunde den 11 november berätta att en 17-årig yngling hade gripits av polisen, misstänkt för stämpling till mord mellan den 13 och 23 september och att mordplanerna växt fram då han vistades i Skellefteå på ett behandlingshem för unga.

Brottet kan enkelt beskrivas som att man på olika sätt förbereder och/eller planerar att ett mord ska utföras.

Det ska understrykas att något mord har inte begåtts i Skellefteå under tiden 13 till 23 september i år.

Åklagare Elin Källgren påpekade också i Norran i samband med att 17-åringen häktades:

– Jag har inga uppgifter om det här handlar om ett fullbordat brott, det har däremot funnits planer på att begå ett mord. Och här finns det vissa kopplingar till Skellefteå, det är därför han häktades för stämpling till mord.

Om kopplingen till Skellefteå angående 17-åringen, som har en ort söder om Västerås som den riktiga bostadsadressen, svarade åklagaren:

– Det beror på att han har befunnit sig i Skellefteå vid tidpunkten för brottsmisstanken, att han var placerad där.

undefined
Jenny Lundström är den häktade 17-åringens försvarsadvokat. Hon har så här långt varit sparsam med kommentarer om de mycket allvarliga brottsmisstankarna mot klienten.

I måndags var det tänkt att åklagaren skulle lämnat in åtalet till Skellefteå tingsrätt.

Men strax innan lunch lämnade åklagare Josefine Hammarström, Gävle, in en begäran till domstolen om förlängd utredningstid till åtminstone den 9 december, alltså två veckor.

Tidigare nämndes också Hudiksvall som brottsplats, men detta tycks inte gälla längre.

– Förundersökningen kan inte slutföras inom föreskriven tid, är åklagarens budskap.

Josefine Hammarström påpekar också:

– Det återstår utredningsåtgärder i form av kartläggning av de kontakter som den misstänkte haft med andra under den aktuella tidsperioden.

Åklagaren inväntar dessutom ett utlåtande från Nationellt forensiskt centrum, NFC, i Linköping som gäller ”tekniska detaljer kring appen Signal”, som kan beskrivas på följande sätt:

”Signal är en meddelandeapp med integritet som kärnpunkt. Den är gratis och enkel att använda, med stark end-to-end-kryptering som håller din kommunikation helt privat.”

undefined
På grund av den stränga sekretessen kring brottsutredningen kommer, i likhet med häktningsförhandlingen den 11 november, tisdagens omhäktningsförhandling att till största del hållas bakom stängda dörrar.

Den krypterade meddelandeappen Signal, som alltså används för att chatta/kommunicera via chattmeddelanden, är helt uppenbart en avgörande del i bevisningen mot 17-åringen, vad han har skrivit på denna plattform.

Att svenska polisen brukar hitta bevisning i mobiltelefoner och chattkonversationer är en gammal sanning sedan flera år tillbaka.

Vid 11-tiden på tisdagen inleddes omhäktningsförhandlingen vid Skellefteå tingsrätt mot 17-åringen.

I samband med den första häktningsförhandlingen den 11 november gav advokat Jenny Lundström följande besked:

– Han förnekar brott, motsätter sig häktning och det inte finns grund för häktningsskälen. Jag har inget mer att tillägga i nuläget.

17-åringen medverkade via videolänk från häktet i Huddinge. Advokat Jenny Lundström fanns på plats i sal 1 i tingsrätten och åklagare Therese Stensson Jonsson, som ersatte Josefine Hammarström, fanns också med på videolänk från åklagarkammaren i Gävle.

Efter att åklagaren redogjort för skälen att det behövs längre utredningstid gav Jenny Lundström beskedet att 17-åringen alltjämt förnekar brott.

undefined
Advokat Jenny Lundström på väg in till tisdagens omhäktningsförhandling vid Skellefteå tingsrätt. Den 17-årige klienten omhäktades, på sannolika skäl misstänkt för stämpling till mord.

Vid lunchtid på tisdagen kom beskedet: 17-åringen ska stanna kvar i häktet, han är på sannolika skäl misstänkt för stämpling till mord.

– Min klient förnekar fortfarande brott och i nuläget vill jag inte kommentera mer med tanke på förundersökningssekretessen, den aktuella misstanken och min huvudmans ålder, säger Jenny Lundström.

Stämplingsbrott/Häktning

• Ett så kallat stämplingsbrott är en form av förberedelse till brott som innebär att en person i samråd med någon annan beslutar att begå ett brott, försöker förmå någon att utföra brott eller åtar sig att utföra ett brott.

• Stämpling är straffbart bara vid särskilt allvarliga brott, till exempel mord, terroristbrott och grov misshandel.

• Eftersom ynglingen är under 18 år måste såväl åklagaren – och framförallt – tingsrätten finna att det finns ”synnerliga skäl” för att en så ung person ska sitta häktad.

• Det avgörande för det beslutet är om det är uppenbart att en betryggande övervakning inte kan ordnas. Den 11 november, när 17-åringen häktades, fann tingsrätten i Skellefteå att en betryggande övervakning inte kunde ersätta ett beslut om häktning.

• Ett häktningsbeslut ska regelbundet omprövas och en viktig aspekt är, inte minst när unga personer sitter frihetsberövade, hur länge det är proportionerligt sett till brottsmisstankarna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!