Polis tvingades använde pepparspray vid krogmisshandel

Polismannen blev av en slump vittne till den blodiga misshandeln utanför Skelleftekrogen. När han skulle stoppa mannen och kvinnan som utfört misshandeln så tvingades polisen använda pepparspray för att få stopp på paret. ”De kom fram mot mig, båda skrek och var helt galna”, beskriver polismannen.

Den blodiga misshandeln utanför Skelleftekrogen slutade med att polismannen använde pepparspray mot det våldsamma paret. Den åtalade 32-åringen sitter kvar i häktet i väntan på domen, den 31-åriga kvinnan ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning (bilden är tagen i ett annat sammanhang).

Den blodiga misshandeln utanför Skelleftekrogen slutade med att polismannen använde pepparspray mot det våldsamma paret. Den åtalade 32-åringen sitter kvar i häktet i väntan på domen, den 31-åriga kvinnan ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning (bilden är tagen i ett annat sammanhang).

Foto: Calinge Lindberg (arkiv)

Skellefteå2021-11-01 19:00

Under fredag och måndag har rättegången hållits i Skellefteå mot det par som åtalats för den brutala misshandeln utanför en krog i centrala Skellefteå.

Våldsdramat inträffade vid 21-tiden på onsdagskvällen den 29 september. Efter en tre veckor snabb förundersökning väckte åklagare Anders Norberg åtal mot mannen och kvinnan.

Förutom den grova misshandeln så omfattade åtalet ett flertal stölder som drabbade butiker i Skellefteå mellan den 11 augusti och 17 september.

Vid rättegången vidhöll åklagaren att det handlat om en mycket allvarligt våldsbrott:

– Målsäganden har misshandlats genom att, efter att denne slagits till marken, mannen och kvinnan utdelat flera sparkar och slag mot målsägandens huvud och kropp då han legat ned eller försökt ta sig upp. De har visat hänsynslöhet och råhet då de utövat våldet då målsäganden legat ned på marken och varit försvarslös.

undefined
En mindre sinnesundersökning visar att kvinnan misstänks lida av en allvarlig psykisk störning. Därför beslutades att hon ska genomgå en månadslång rättspsykiatrisk undersökning. Enligt svensk rättspraxis ska ingen allvarlig psykiskt sjuk person dömas till fängelse utan istället till vård.

Åklagaren yrkade på att den 32-årige mannen ska dömas till minst ett och ett halvt års fängelse för den grova misshandeln samt ett flertal stölder.

Ifall kvinnan ska dömas till fängelse är det rimligt med samma påföljd för henne, tillade åklagaren.

Men en mindre sinnesundersökning visar att kvinnan misstänks lida av en allvarlig psykisk störning. Därför beslutade rätten att kvinnan ska genomgå en månadslång rättspsykiatrisk undersökning.

Vid rättegången medgav mannen att han utdelat ett slag men han förnekar grov misshandel. Även kvinnan förnekar grov misshandel, hon medgav att hon ”puttat till” målsäganden.

Norran kan i dag berätta flera uppseendeväckande detaljer kring hur polisens ingripande av mannen och kvinnan gick till.

Av en tillfällighet befann sig två poliser i närheten av brottsplatsen. En av poliserna blev vittne till hela händelseförloppet, hur de tre personerna gick ut för att röka – för att sedan fortsätta med en blodig misshandel.

undefined
Från den här positionen såg en av Skelleftepoliserna den grova misshandeln uppe på parkeringsplatsen till Vintergatans köpcentrum. Senare under händelseförloppet tvingades polismanen använda sin OC-spray både mot den utåtagerande mannen och kvinnan.

– Jag har fri sikt, allt sker väldigt fort och jag har först lite svårt att ta in vad det är som sker då det kom så plötsligt. Han som utfört misshandeln tar sedan tag i målsäganden och bokstavligen kastar ner honom på marken. Jag reagerar över hur blodig han är, jag ser hur det blöder kraftigt från vad som liknar en krater på pannan, har polismannen sammanfattat.

De två poliserna fick vittna vid rättegången där det framgick att en av poliserna tvingades använda OC-spray (så kallad pepparspray) för att få stopp på den flyende mannen och kvinnan.

Polismannen igen i sin rapport:

– Jag springer efter, de hade hunnit ner på Stationsgatan. Jag ropar deras namn, att jag är polis och att de ska stanna. Mannen vänder sig om och skriker: ”Va fan ska du göra åt det då!”. Kvinna skriker att hon utsatts för ett våldtäktsförsök, men jag svarar att jag såg allt och att det inte hade inträffat.

undefined
”Jag har inga siffor på antalet ingripanden där poliser i Skellefteå måste använda OC-spray, men jag har inte sett det som något problem. Det är verkligen inte dagligen som polisen måste ta till dessa metoder”, säger polischefen Lars Westermark.

– Mannen är helt rabiat, han stegar fram till mig och ställer sig centimetrar från mitt ansikte, så jag knuffar honom. Han ställer sig upp och kommer mot mig, vilket också kvinnan gör. Båda skriker och är helt galna. Jag har då tagit upp min OC-spray som jag håller upp mot dem, men de fortsätter bara gå. Då sprayar jag bägge i ansiktet. Kvinnan faller till asfalten men mannen fortsätter att gå mot mig. Då ger jag honom en rejälare dusch och han stannar upp, fortsätter polismannen. 

Polisens olika åtgärder

Svensk polis har en mängd åtgärder att ta till när en person ska gripas eller när polisen blir angripen med hot eller våld.

Det handlar om allt från verbala uppmaningar och att koppla grepp till att använda OC-spray, batong eller tjänstevapnet.

– De vanligaste tillfällena när spray används är vid våldsamheter i krogmiljöer eller fester samt vid ingripanden vid handräckningar, där personen som ska omhändertas ofta lider av psykisk ohälsa och kan vara utåtagerande, säger polischef Lars Westermark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!