- Det här är min hobby, förklarar Larisa Samoylova förtjust och plockar ut silikonformen ur frysen som står i hallen hemma i lägenheten på Norrbölegatan.
Eftersom det är en form så är det botten som är på toppen. Alltså måste hennes senaste moussetårta vändas upp-och-ner för att bli rätt.
Larisas intresse för tårtbakeri är verkligen inte gammalt.
- Jag har hållit på drygt ett år. Det började med att mamma skulle fylla år och då tyckte jag att prinsesstårta kändes så tråkigt.
Larisa ville överraska med något nytt. Det var då hon hittade moussetårtor på Instagram. Köpte en form, började följa det medföljande receptet och så var det hela igång.
"När det är dags att dekorera måste den vara stenhård."
Tårtorna byggs upp av lager på lager av mousser, krämer och geléer i olika färger och smaker, till exempel körsbär och jordgubb.
- Varje lager och även tårtbotten måste frysas var för sig. Så läggs lagren ihop till en hel tårta i formen och sedan ska den frysas 8-12 timmar. När det är dags att dekorera måste den vara stenhård, förklarar Larisa som äntligen har lyckats få perfekt temperatur på glasyren. Med rätt temperatur uppnås den rätta rinnigheten som gör att ränderna blir sådär perfekta som hon vill att de ska vara.
Sedan ska tårtan dekoreras. Inget kan få de fria fantasierna att blomma upp så lätt och så fritt som just tårtor.
- Den här ska jag dekorera med silverkulor som går att äta.
Larisa plockar fram burken, tar av locket och börjar skaka fram några kulor. Plötsligt slinter fingrarna till och burken faller. De små glitterbomberna studsar åt alla håll, några tar ett skutt upp på tårtan och jaa … Det där blev ju ganska snyggt. Så snyggt faktiskt att bagerskan känner sig riktigt nöjd med vad slumpen har hittat på den här gången.
Än så länge är det bara släkt, kompisar och arbetskamrater som får stoppa hennes söta moussedrömmar i munnen, för detta är som sagt bara en hobby. Ett fritidsintresse som kräver mycket tid. Tillverkningen av en enda tårta kan ta upp till två dagar.
Sedan ska bakverket hämtas av sin förväntansfulla beställare och när det sker kommer tårtan inte att vara hårdfrusen längre.
- Det är inte en glasstårta. Före serveringen ska den tina i kylskåp i sex till åtta timmar.
Larisa vet inte säkert, men hon hoppas. Kanske kan hennes fritidsintresse utvecklas till någonting mer. Bli ett företag.
En sak är i alla fall helt klar. Namnet är redan bestämt.
- Lora´s Pastry, så ska det heta.
Larisa Samoylova
Ålder: 26.
Jobbar: Som sjuksköterska på beroendeavdelningen vid Skellefteå lasarett.
Hobby: Bakar moussetårtor, bakelser med mera.
På Instagram: @loraspastry och @lorasamoylova2411