Anders Lundström, skrämselkonsult vid Länsstyrelsen, ger råd och tips till jordbrukare som har problem med stora mängder tranor. Vid det privata lilla jordgubbslandet vill man kanske inte placera ut gigantiska fågelskrämmor. Men tipsen som funkar på stor skala, fungerar även vid den lilla odlingen.
– Det som fladdrar och blänker brukar funka, på sistone har jag sett CD-skidor hänga i träd och buskar. Blänket skrämmer fåglarna, och det faktum att den rör sig försiktigt i vinden. Fåglarna gillar inte det de inte riktigt kan lokalisera, säger han.
Svalorna kan vara riktigt skräpiga gäster. Och har de en gång hittat till ditt hus återvänder de gärna.
– Attrapper kan nog fungera, men det bästa är om de rör sig, säger Anders Lundström.
I handeln finns i dag en uppsjö av fågelskrämmor att välja mellan, i form av drakar som rör sig i vinden eller rovfågelsattrapper, vissa med rörliga delar.
Den som störs av exempelvis svalbon måste dock tänka på vissa saker. Skrämselanordningar bör placeras ut före häckningssäsongen, för bäst genomslag.
Vid Anderstorps kolonilott lägger Alf Sjögren ut plastormar för att skydda sina jordgubbsplantor.
– Det funkar bra. Men det får inte vara för plastiga och hårda har jag märkt, de ormar som skrämmer bäst är de slingriga och mjuka sorterna, de som ser verkligast ut, säger han.
Nils-Göran Westermark är ordförande för Anderstorps kolonilott. Han säger att nät över odlingar ofta fungerar väl.
– Man bör tänka på att näten ska vara tillräckligt finmaskiga bara, så att inte fåglarna trasslar in sig och fastnar, säger han.
Om man har problem med råttor och möss vid odlingen. Vad ska man då tänka på?
– Då ska man städa tomten. Slå gräset även i ytterområdena av trädgården, och håll god ordningen vid komposten. Finns det ingenstans för djuren att gömma sig så brukar de försvinna, säger Nils-Göran Westermark.