Bland familjens olika projekt finns en och annan bisyssla

Att komma in pĂ„ gĂ„rden hos familjen Knutson i VĂ€stra FalktrĂ€sket, Ă€r som att komma till en grönskande oas. I trĂ€dgĂ„rden finns ett 30-tal frukttrĂ€d, buskar och vĂ€xter med blad i olika former, variationer och fĂ€rger. ”Jag Ă€lskar det gröna mot det mörkröda och silvriga. Formklippta thujor och mĂ„bĂ€r. Det Ă€r snyggt ihop”, sĂ€ger Sara och visar en prydlig plantering av perenner i hĂ€rliga fĂ€rger.

Bikuporna Àr av typen Flow hive som innebÀr att man inte behöver slunga ramarna. Honungen tappas direkt frÄn kupan in i burkar eller flaskor och under sÀsongen blir det olika smaker beroende pÄ vad bina drar pÄ för blommor. Det blir cirka 10-20 kilo honung per samhÀlle.

Bikuporna Àr av typen Flow hive som innebÀr att man inte behöver slunga ramarna. Honungen tappas direkt frÄn kupan in i burkar eller flaskor och under sÀsongen blir det olika smaker beroende pÄ vad bina drar pÄ för blommor. Det blir cirka 10-20 kilo honung per samhÀlle.

Foto: Carina Kvist

SkellefteÄ2024-07-05 18:00

Nedanför huset och den sluttande Àngen ligger sjön FalktrÀsket, som en spegelblank kuliss.

— Det Ă€r hĂ€rligt nere vid vattnet. DĂ€r badar vi, fiskar eller bara njuter av den fina utsikten.

Familjen flyttade in i sitt nybyggda hus 2007, samma Är som förstfödda dottern Wilma tog sina första steg. DÄ började ocksÄ arbetet med att anlÀgga tomten.

— Det var gegga överallt och mycket sly. Jag tror att vi fyllde 90 lastbilslass med fyllnadsjord. Det var full körning, skrattar Joakim.

Året dĂ€rpĂ„ kom Julia till vĂ€rlden och bygget pausades. 2014 pĂ„börjades arbetet med trĂ€dgĂ„rden. Sara berĂ€ttar att Joakim hade hyrt en minigrĂ€vare för att grĂ€va ett dike.

— Han tyckte att det var sĂ„ kul sĂ„ han bara grĂ€vde och grĂ€vde.

Det första som anlades var en damm och det ena gav det andra. Det sÄddes, gödslades, vattnades och planterades. VÀxter delades och grunden till trÀdgÄrden var anlagd. Saras intresse för trÀdgÄrdskonst tog fart.

— Vi fick tag pĂ„ gamla oljetankar som Joakim kapade till baljor och som jag planterade i. Jag fick inspiration att göra egen trĂ€dgĂ„rdskonst, sĂ€ger Sara glatt och visar sina fantasifulla skapelser som hon svetsat och fixat sjĂ€lv.

Hela familjen Àr engagerade i trÀdgÄrden. Ett intresse som vÀxt fram hos Joakim, Àr att brygga egen öl av humle som de har i trÀdgÄrden. Wilma och Julia gillar att baka, göra must, marmelader och salsor. PÄ hyllorna i jordkÀllaren trÀngs flaskor med burkar, som pryds med egna etiketter.

För fyra Är sedan skaffade familjen bikupor, mest för pollineringens skull. Men ocksÄ för att fÄ egen honung.

— Vi köpte bikupor dĂ€r man tömmer honungen direkt utan att slunga. Honungen hĂ„ller sig flytande frĂ„n nĂ„gra mĂ„nader upp till ett Ă„r.

Förutom trÀdgÄrdsarbete och andra engagemang sÄ Àr jakt, fiske och matlagning ett stort intresse. PÄ gÄrden finns en timmerlada och utanför röker de fisk och kött. Fisken har de fiskat i Norge.

— Förra sommaren Ă„kte vi till Helnessund. DĂ€r fick vi bĂ„de hĂ€lleflundra, makrill och torsk som vi har rökt. Det blev jĂ€ttegott, sĂ€ger Sara och fortsĂ€tter:

— I sommar ska vi försöka göra klart det vi pĂ„börjat och emellanĂ„t ska vi hĂ€mta ny energi hĂ€r i trĂ€dgĂ„rden. Det ska bli rofyllt.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!