Firandet brukar benämnas alternativ jul, men Pär Lindström säger att de lämnat det begreppet och kallar det rätt och slätt för julfirande.
– Vi kan inte ta emot hur många som helst, så man måste anmäla sig. Det brukar bli fullbokat ganska snabbt och av praktiska skäl har vi 75 platser.
Det är Hela Människan, Skellefteå som tidigare hette Stadsmissionen som står bakom firandet. Det är en väl, inarbetad, tradition.
– På fredagen är det traditionellt julbord och på julafton är det julgröt, underhållning, och även julmat då också, säger Pär Lindström som varit föreningens ordförande i sex år och fortsätter:
– Vårt julfirande gör vi tillsammans med LP Guldstaden. Deras verksamhet liknar vår och det är, i stort sett, samma människor som vi möter.
Redan i oktober inleds förberedelserna för julfirandet hos Hela Människan. Det är mycket som ska fixas där volontärerna är en viktig del.
– I den vanliga verksamheten har vi närmare 30 volontärer som är med året runt. Sedan är det ungefär lika många som är julvolontärer. De tycker att det här är viktigt och gör en fantastisk insats, säger han och fortsätter:
– På ett personligt plan så blir det, av olika skäl, uppgiften som volontär väldigt värdefullt. Det är ingenting som är specifikt för Skellefteå för i större städer är det kö till volontärsplatserna just till jul.
Vad tror du det beror på?
– Jag tror att det bottnar i ett grundläggande behov av att vara tillsammans. Just vid jul blir det extra viktigt och ett sätt att lösa det är att göra någonting för någon annan. För den som ger får också någonting tillbaka. Det gör att vi har volontärer av alla scatteringar i vår verksamhet.
Hela Människans julfirande på julafton börjar med julbön i Sankt Olovs kyrka för att de som vill ska kunna gå dit.
Sedan möts julfirarna på Sankt Olovsgården för att äta, sjunga julsånger tillsammans och få en julklapp.
– Vi brukar sluta i tid så att de som vill ska hinna hem för att se Kalle Anka och hans vänner. Firandet är väldigt värdefullt för den som har en begränsad umgängeskrets, eller lever långt ifrån sina barn och det vi ser är att en del av julaftonsbesökarna inte tillhör vår ordinarie besöksgrupp. Det är jättebra eftersom vi finns till för de som söker gemenskap, oavsett orsak, säger Pär Lindström och tillägger:
– Julfirandet är vårt största arrangemang på hela året.
Hela Människan bedriver socialt arbete, utifrån en kristen grund. Man vänder sig till människor i utsatta livssituationer, oavsett orsak. I Skellefteå har man frukost och lunchservering och matutdelning måndagar till onsdagar varje vecka.
– Det som händer hos oss speglar det som händer ute i samhället för i ett väl fungerande samhälle skulle vi inte behövas, men de senaste två åren har vårt besöksantal stigit. Sedan har vår matutdelning också ökat. Bara i år med 35 procent.
Hela Människan delar också ut matkassar till de som önskar. Kassen innehåller livsmedel för en veckas konsumtion och för 2024 har den biten ökat med 125 procent i Skellefteå.
– Det är illavarslande tecken allt fler tvingas komma till oss för att få mat på bordet, och det i ett Skellefteå som expanderar, säger Pär Lindström.