Sofia Thunberg har länge intresserat sig för robotar och artificiell intelligens. På Linköpings universitet, där hon studerade, blev hon och hennes arbetsteam uppmärksammade efter att ha skapat en robot som hjälpte barn med autism att läsa och skriva. Sedan dess har hon jobbat aktivt med att skapa sociala robotar, föreläst och haft lektioner inom ämnet robotik och AI.
– Det vi sett är att robotar kan fungera mycket bra som terapeuter för barn med autism. En robot är lättare att tolka än en människa och därför är robotar bra hjälpmedel för att träna socialt samspel, berättar Sofia.
Under sin föreläsning presenterade hon en mängd exempel på hur robotar nu börjar användas inom olika områden i samhället.
– Längst har man kommit i Japan där robotarna bland annat används flitigt inom äldreomsorgen. I Japan har man en betydligt mer positiv syn på robotar än i västvärlden.
Med sig på scenen hade hon roboten David som blev världsmästare i matlagning för robotar 2014 vid en tävling som arrangerades i Madrid.
Efter hennes föreläsning genomfördes en diskussion med Skellefteföretagare som på olika sätt är involverade i digitaliseringen.
– En viktig filosofisk fråga är hur vi människor ska hantera en situation när robotarna blir överlägsna oss och kan skapa egna algoritmer, säger David Eriksson, chief creative officer vid North Kingdom.
Leif Rehnström, vd för Hello Future, konstaterar att mänskligheten under de senaste 30 åren varit ganska tillåtande när det gäller teknikutvecklingen.
– Men nu när man sett att tekniken kan hjälpa människor att komma till makten finns det all anledning att vara mer skeptisk, menar han.
Leif anser att artificiell intelligens, AI, tillsammans med klimathotet och kärnvapenfrågan är mänsklighetens viktigaste frågor just nu.
– Det krävs globala lösningar när det gäller AI-utvecklingen som annars kan bli som att öppna Pandoras ask.
Anders Tånger, vd för Mindforce Game Lab, avslutade samtalet med ett konkret förslag till den nya regeringen.
– Skapa en AI-strategi, säger han.