Det har gått 93 år sedan den där februaridagen i Storkågeträsk år 1930. Den nyfödde var svag och utgången oviss. Kanske var det pappa Nils själv som läste orden ur psalmbokens ordning för dop i krissituation, och gav sonen namnet Martin. Dopfunten var en kommod på vilken husets finaste glasskål placerats.
Familjens yngste gjorde inte så mycket väsen av sig. Lite tillbakadragen, men med läshuvud. Ingen framgångsfaktor för en bondpajk, men mamma Hildur trodde att han så småningom nog skulle kunna bli folkskollärare.
Vid ett tillfälle rodde Martin några ingenjörer över Storkågeträsket. De var missnöjda med maten de fått, vädret och klagade på de obildade bönderna.
De började prata om en matematiker med exceptionell begåvning, men ingen kom ihåg vad han hette.
– Han heter Abel, Nils Henrik Abel, sa roddaren och började berätta om denne märklige matematiker.
Finherrarna tystnade. Vad de inte visste var att Martin beställ första bandet av Svensk Uppslagsbok. Den fick man gratis. Det mesta på ”A” kunde han.
Martin Lönnebo var en av många ur den lågkyrkliga väckelsen som ville studera. 1954 prästvigdes han som EFS-missionär, men valde att stanna på hemmaplan och fortsätta läsa studera samtidigt som han arbetade som präst i Uppsala. Tio år senare skev han sin doktorsavhandling om Albert Schweitzers etisk-religiösa ideal.
Han arbetade som lärare i predikokonst vid Uppsala universitet och skrev böcker, med tiden ett 30-tal, hade höga prästtjänster i Uppsala och Härnösand innan han 1980 blev biskop i Linköping. En post som hade fram till pensionen 1995.
Som ung arbetade Martin Lönnebo i skogen. Kanske var det därför som skog och miljö låg honom varmt om hjärtat. Tillsammans med Stefan Edman skrev han år 2008 boken ”Jordens och själens överlevnad - en brevväxling från 2018"
I Skellefteå har han varit en återkommande och uppskattad föredragshållare och återvände regelbundet till sin hembygd, bland annat till arrangemang vid Bönens trädgård intill Kusmarks kyrka. Så här sa han själv:
”Paradiset var en trädgård, himlen är en trädgårdsstad och mellan dem ligger våra trädgårdar. En trädgård påminner både om jorden och om himlen. Där finns både det naturgivna och vårt skapande. Både natur och kultur. Frälsarkransen handlar om andligt liv och växt. Om ett odlande av själen. En trädgård måste skötas och ogräs måste rensas, annars förfaller den. Så är det också med själen”
När allt kommer omkring så är det kanske ett uppdaterat radband, Frälsarkransen, som blir det som han mest kommer att bli ihågkommen för.
Martin Lönnebo sörjes närmast av makan Britt-Louise och barn.
Fakta
Martin Lönnebo gav ut ett 30-tal böcker. Några exempel på dessa är:
2017. Grundglädjen. Texter om liv, tro och hopp
2013. Hjärtats sånger
2009.En liten vägledning till Ikonen
2008. Jordens och själens överlevnad - en brevväxling från 2018 (tillsammans med Stefan Edman)
2006. Böner till tröst
2005. Väder, vind & livets allvar (tillsammans med Tomas Sjödin)
1999. Själen: lilla träningsboken för själen
1996. Frälsarkransen: övning i livsmod, livslust, självbesinning och i att leva nära Gud
1986. Se människan
1980. Den underbara trädgården
1977. Homiletik : En introduktion i kyrkans förkunnelse (2:a upplagan)
1967. Att finna sig själv, att finna Gud