Årskurs ett hade en skoldag utöver det vanliga under fredagen. Aulan var förvandlad till en förhandlingssal och eleverna kostymprydda FN-ambassadörer. Målet för dagen: samla in flest röster till sitt lands resolution.
Hela veckan ägnades åt förberedelser och under förmiddagen fick alla länder presentera sina mål och förslag om två aktuella frågor: klimatet och kärnvapenupprustningen.
– Alla lektioner har ägnats åt förberedelser och alla lärare är inblandade, säger Erik Vikström som är lärare i samhällskunskap och kursen internationella relationer.
– Det har varit en upplevelse att få vara i ett FN-möte och uppleva hur det är i riktiga livet. Det är jättekul att höra vad andra har att säga och höra deras åsikter, säger Aleksander Solomon, elev.
– Vi vill att eleverna ska få en ökad förståelse för internationella frågor. Och just att man har ett rollspel gör att de kan klä sig i en roll och då öka sin insikt i, och värdet av, förhandlingar. Vi hoppas också att de får träna sig i argumentationsteknik och retorik, säger Erik Vikström.
Det håller eleven Leo Lipokoski med om:
– Det är smart att man får gå in i ett annats land synpunkter. Det gör att man breddar sin syn, säger han.
Elliot Strömgren lyfter andra fördelar med att ägna en dag åt rollspel:
– Att gå in i en roll gör att man lär sig mycket och så blir det inte heller så tråkigt som annat skolarbete kan vara, säger han.
Eleverna var uppdelade i grupper som skulle representera ett land. De skulle också ta sig an en karaktär och klä sig i "lämplig" utstyrsel. Elsa Haglind Lundström som representerade Maldiverna hade under dagen ett annat namn. Hon menar att det hjälpte med scenskräcken när hon skulle framföra Maldivernas resolution framför lärare och 95 elever.
– När jag skulle hålla mitt tal kunde jag säga "jag är ju Maryam Ali nu", och då blev det lite enklare, säger hon.
Rollspelets generalsekreterare var Norrans ledarskribent Andreas Westerberg.
– Jag är ju lärare i grunden och tycker att allt kring skolan är kul.
– Som politisk redaktör är det väldigt roligt att lyssna till unga människor som argumenterar i politiska frågor. Vi på Norran vill vara allas tidning, och visa att vi bryr oss om vad bland annat ungdomar ägnar sig åt. Det är superviktigt att vara med där engagemang i samhällsfrågor kommer fram, säger han.