Vi gav partiernas företrädare i Skellefteå en tankeutmaning: Om ditt parti fick egen majoritet i tre mandatperioder hur skulle Skellefteå se ut då? Häng med på en resa till 2030 – en framtidsresa med Skelleftepolitikerna i förarsätet.
Att med utbildning utjämna livschanser och att ge alla människor samma möjlighet att lyckas i livet är klassiska socialliberala idéer. På samma sätt menar Andreas Westerberg att Skellefteå ska bli en bättre kommun att leva i. Kunskap och bildning är något som Liberalerna kommer att fokusera på om de får styra kommunen de tre kommande mandatperioderna.
– Vi vill värdera kompetens. Att vara kunnig är något som kommer att växa fram i det liberala Skellefteå. I Skelleftebygden har det tidigare funnits ett slags bildningsideal, något vi inte ser så mycket av i dag. Tittar vi på Sara Lidman, P-O Enquist eller någon annan författare från vårt område så översköljs man av bildning, säger Andreas Westerberg.
”Den läskunniga och den yrkesskickliga, har varit högt värderade i Skelleftebygden.”
Alla dessa författare har fått sin bildning i Skelleftebygden som har haft en bra jordmån för att utveckla kunskap, menar Andreas.
– Det finns några rötter till bildningen i bygden. En är läsarfromheten med bibelläsning som sedan har gått över till annan läsning. Sedan finns det en annan rot som handlar om yrkesskicklighet. Den läskunniga och den yrkesskickliga, har varit högt värderade i Skelleftebygden.
Sedan har dessa värderingar fått konkurrens av uppfattningen att ingen ska sticka ut. Bildningsidealet är något som Liberalerna i Skellefteå vill återuppväcka i bygden och därför vill de satsa på skolan.
– Vi vill jobba med kvalitet i skolan, följa upp skolresultat och se till att eleverna har studiero.
Satsningen handlar inte bara om grundskola och gymnasium utan även om vuxenutbildning.
– Vill du förkovra dig så ska du kunna göra det i Skellefteå. Det är en investering.
Hur omfattande inslaget av privata skolor avgörs av staten samt hur många elever och föräldrar som efterfrågar dessa tjänster.
– Vi kommer inte att bromsa friskolor som vill etablera sig. Troligen kommer det att finnas fler friskolor 2030 än i dag, men de allra flesta kommer även fortsättningsvis att vara kommunala.
Liberalerna känner sig trygga och nöjda med de förhållandevis stora skolorna som byggs i dag. Att de är för stora håller inte Andreas med om.
– Skolorna som byggs just nu är flera små verksamheter, fast på samma område. Det är helt rimligt att det är så.
Inom hemtjänsten och äldreomsorgen ser han stora möjligheter till att privata aktörer involveras.
– Där kommer det att hända mycket, valfriheten kommer att öka.
Samtidigt som han välkomnar privata producenter inom dessa områden så är det inte själva privatiseringen som är huvudsaken utan valfriheten han eftersträvar.
– Det är inte vi utan Skellefteborna som avgör hur omfattande förändringen blir.
Att det är medborgarna och inte politikerna som styr förändringarna borgar för en förändring som går i takt med invånarna, menar Andreas.
– Med Liberalerna vid makten kommer kommunen att bli en mindre arbetsgivare när vissa välfärdsverksamheter utförs av andra. Många som i dag jobbar åt kommunen skulle lika gärna kunna arbeta åt en annan arbetsgivare och göra tjänster åt kommunen.
Andreas poängterar att det inte handlar om en generell neddragning av välfärden, utan en omfördelning av resurser.
– Om vi bortser från skola och omsorg där vi vill satsa, skulle man kunna tänka sig att all annan verksamhet krympte med en tredjedel.
Liberalerna vill spara pengar genom att konkurrensutsätta både byråkratin och produktion av välfärdstjänster. Detta synsätt kan resultera i att verksamheter i vissa perioder sköts av privata aktörer för att sedan tas tillbaka i kommunal regi. Grundtanken är att funktionerna med jämna mellanrum ska konkurrensutsättas för att de ska utföras så bra och effektivt som möjligt.
Kommunens skattesats samt ägandet av Skellefteå Kraft, Skellefteå Airport och Skebo kommer troligen i ett framtida Skellefteå att vara oförändrade. Det vill säga skatten kommer att vara oförändrad och bolagen kommunala.
Att förutspå hur företagandet ser ut i Skellefteå 2030 är svårt menar Andreas. Det han däremot vet är att Liberalerna vill förbättra företagsklimatet.
– I dag underpresterar Skellefteå på en rad punkter: i antalet personer som driver företag, i antalet nystartade företag, i antalet kvinnor som driver företag och i antalet unga företagare.
Om det finns en batterifabrik med tusentalet anställda i Skellefteå 2030 eller inte vågar Andreas inte sia om, men han är övertygad om att planeringen inför etableringen har skapat nya förutsättningar för kommunen.
– Man kan inte förlora sig i drömmen om en batterifabrik, men jag tror att vi kommer att ha verksamheter som liknar det som nu omtalas.
”Det kommer att flytta in nya människor till Skellefteå, och det är bra.”
Företagsetableringarna kommer enligt Andreas att dra till sig internationella investerare till Skellefteå.
– Det kommer att flytta in nya människor till Skellefteå, och det är bra. Vi har tidigare sett flyktinginvandring och nu kommer vi att se nya behov när kompetensinvandringen sätter fart.
Liberalerna ser invandringen som en resurs för Skellefteå, om människorna väljer och tillåts att bli en del av samhället.
– Det kommer att uppstå en del konflikter runt dessa människor.
Andreas påpekar att vi redan i dag ser konflikter i spåren av flyktinginvandringen. Spänningar uppstår när människor med andra religioner eller livsstilar än vad vi är vana vid möter ett relativt homogent lokalsamhälle. Det kan uppstå konflikter mellan nya och gamla Skelleftebor, men även inom gruppen av nysvenskar. Den liberala hållningen är att alla människor ska kunna göra sitt eget val oavsett grupptillhörighet.
– Det ska vara tillåtet för en muslimsk kvinna att bära hinjab, men det ska också vara tillåtet för henne att avstå.
Liberalerna förordar ett mångkulturellt samhälle där individens frihet att välja står i centrum. Andreas menar att vi inte ska vara rädda och avvisande till det nya, utan att bejaka det.
– Om det flyttar hit 100 japaner som vill bygga ett shintotempel, så säger vi liberaler ja till det.
Trots att han förordar ett mångkulturellt och tolerant samhälle så menar han att alla nya invånare måste anpassa sig till en viss del för att kunna bli fungerande medborgare i Skellefteå och Sverige.
– Alla som bor här måste lära sig svenska. Ska du leva i Skellefteå så ska du också lära dig svenska.
Förutom att den kommunala flygplatsen blomstrar och att Norrbotniabanan trafikerar Skellefteå 2030 så tror även Andreas att tekniken kommer att ha löst en hel del av våra kommunikationsbehov där självkörande fordon blir ett naturligt inslag i stadsbilden.
– Jag är oerhört teknikoptimistisk, men samtidigt tror jag att det kommer att bli stora och till viss del smärtsamma samhällsförändringar.
Skellefteå Buss är ett bolag som kommer att stå inför stora förändringar. Liberalerna anser att kommunen inte ska driva bussbolag utan det ska skötas av privata aktörer.
Trots att Skellefteå kommer att ha en stor tillväxt är det inte en självklarhet att hela kommunen växer och blomstrar.
– Människor vill ha service och därför kommer framför allt tätorterna att växa. Samtidigt kommer det att finnas byar som växer och landsbygdsområden som blomstrar, men långt ifrån alla. Kommunen ska skapa möjligheter och finns det tillräckligt med elever ska det finnas en skola, finns det boenden så ska det finnas sophämtning, men vi kan inte upprätthålla något som inte kan stå på egna ben.
Samhället ska upprätthålla tryggheten för sina medborgare, därför stöder Liberalerna idéen om att ha kommunala trygghetsvakter på stan.
– Liberalerna har en tydlig idé om att Skellefteå ska vara en trygg plats att växa upp på.
Befolkningsmålet på 80 000 invånare 2030 har inte bara uppnåtts utan även överträffats, tror Andreas.
– Lyckas vi med att växa i en takt så att vi blir 80 000, så kommer vi att växa i en ännu högre takt och bli ännu fler. Det handlar om en positiv spiral. Jag tror att vi kommer att vara 90 000, men fortsätta att öka.
Statsvetaren David Feltenius kommenterar Liberalernas vision:
”Den som främst är bekant med Liberalerna centralt känner nog ändå igen sig hos partiet lokalt. En anledning kanske är att gruppledaren heter Westerberg i efternamn, men framför allt att profilfrågan om skolan poängteras. Skolan, som garant för bildning, utgör själva nyckeln för ett framtida Skellefteå. Den nyckeln går igen i flera områden som integrering av invandrare och främjandet av företagsamhet. Följaktligen skall kommunen prioritera frågor om kvalité, studiero och resultatuppföljning inom skolan. En fråga som diskuterats centralt är om inte partiet genom sitt starka fokus på skolan riskerar att lägga alla äggen i samma korg – gäller det även lokalt?”
David Feltenius, docenten i statsvetenskap på Umeå universitet.