Nu startar ett projekt där Skellefteå kommun har upphandlat nio bondgårdar och kopplat ihop dem med 13 av kommunens kök. Syftet är att lära mer om lokalproducerade produkter och lantbruk. Dessutom förväntas ett uppsving för lokalproducerad mat.
På Bergmark gård i Vallen finns flera djur såsom får, ankor, höns, katter och 170 Anguskor i stora sommarhagar. Om något år kommer korna att väga ett par hundra kilo och till slut bli mat på skolor och omsorgsboenden i närheten.
Under hösten kommer tydligare trådar att dras mellan skolor, äldreboenden och lantbruk.
– Vi behöver planera och styra upp nu, säger Linneá Sundqvist som arbetar i Lövångerskolans kök.
– Vilja finns det, säger Andreas Bergmark, bonde i sjätte generationen på Bergmark gård.
Det här projektet är unikt i sitt slag tack vare att det både är yngre elever och äldre personer som ska få vara med om en utbildningsresa.
Gårdens alla djur ser ut att ha det skönt i skuggan den här dagen. En del hagmark går ut i sjön:
– Korna älskar att bada intygar, Andreas Bergmark. Han berättar vidare att varje sommar är den någon ko som simmar över sjön till andra sidan byn och får hämtas upp där.
Det märks att Andreas med frun Susanne och lilla dotter Lotten lever och andas sitt lantbruk. Andreas har byggt en särskild stol till Lotten så att hon kan åka med honom i traktorn.
– Lotten har varit med om mycket i djurväg men aldrig varit i stan, inflikar Susanne Nyström.
– Min dotter har aldrig varit på en bondgård till exempel, säger Jonas Jansson, enhetschef, måltidsservice Skellefteå kommun.
Det är positiva tongångar men ekonomin kan bli ett hinder.
– Det kostar att hyra en buss och allt i vår verksamhet räknas i kronor och ören, konstaterar Ulrika Olofsson, hemkunskapslärare, Lövångersskolan.
– Vi ska göra två utbildande inlägg varje månad på sociala medier, säger Andreas Bergmark.
– Skolbarnen ska bli nyfikna, känna lust och få en lyckokänsla inför maten, säger Linnéa Sundqvist.
– För de äldre handlar det om att göra måltiden till en trevlig upplevelse. Detta genom att berätta historien bakom den köttbit som serveras på tallriken, säger Jimmie Eriksson som arbetar på äldreboendet Hemgården i Lövånger.
Projektet pågår som längst i fyra år.