Killarna har inte under ett enda år nått lika bra resultat som tjejerna i Skellefteås kommunala grundskola. Så har det sett ut i åtminstone 20 år.
Anders Bergström, som är förvaltningschef för utbildning och arbetsmarknad i Skellefteå, har nekat att intervjuas av Norran. Istället har han låtit Staffan Åkerlund, verksamhetscontroller, svara på frågorna.
Det är tyvärr ingen överraskning att det ser ut på det här sättet, skillnader mellan killars och tjejers skolresultat har funnits över lång tid. Samtidigt är det oacceptabelt att skillnaderna är så stora.
Staffan Åkerlund ser att det finns en skillnad mellan andelen tjejer och killar med godkända slutbetyg.
– Det här är ju en ganska känd situation i hela skol-Sverige, men det är svårt att komma åt det, säger han.
Mansnormer sätter käppar i hjulet för killarnaKrönika: Skellefteå kammar hem första pris för långsammast hanteringNyanlända
Anledningen till att kommunen inte gjort någon utredning, enligt Staffan Åkerlund, beror på att de inte skiljer sig märkbart från någon annan kommun. Det finns andra områden som kräver mer fokus. Ett sådant område har bland annat inneburit insatser för att hjälpa nyanlända i skolan, vilket han tror även kan vara en fördel för killarna.
Den första och enda utredningen om jämställdhet i svensk skola gjordes 2009 och leddes av utbildningsministern Anna Ekström (S).
– Det är tyvärr ingen överraskning att det ser ut på det här sättet, skillnader mellan killars och tjejers skolresultat har funnits över lång tid. Samtidigt är det oacceptabelt att skillnaderna är så stora. Vi behöver göra mer för att höja killarnas skolresultat, säger Anna Ekström (S).
Svårförklarat
Men Skellefteå kommun har inte själva gjort någon utredning gällande skolresultatet. Staffan Åkerlund säger att de däremot lyft frågan med rektorerna och att de bland annat sett att digitala läromedel har varit en fördel för killar.
Fredrik Stenberg (S), ordförande i för- och grundskolenämnden, säger att det är svårt att förklara vad skillnaderna beror på̊:
– Man kan ju konstatera att skolan inte klarar av att möta killar och tjejer på̊ ett likvärdigt sätt.
Vi har ju ett ansvar som utbildare att se till att alla elever lyckas i så hög grad som möjligt. Så det här är ju något som är viktigt för oss, men vi har inte hittat lyckoreceptet än.
Oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M) säger att Skellefteå kommun i dag lägger mindre resurser på skolverksamhet än övriga kommuner i landet.
”Likvärdighet”
Fredrik Stenberg (S) tror att läskunnighet och hjälp tidigt i skolan kan hjälpa killarna att förbättra resultaten. Han tror dessutom att skillnaderna skapas på grund av kultur, förväntningar och vilket kompensatoriskt stöd man får.
– Skellefteå kommun har likvärdighet i det kompensatoriska stödet till alla skolor, tillgången till datorer är lika överallt, säger Fredrik Stenberg (S).
Lärarkompetens
Även Andreas Löwenhöök (M) säger att det är viktigt med digitalisering.
– Men sen handlar det ju också om att höja lärarnas kompetens, så att de kan nyttja den typen av läromedel också, säger Andreas Löwenhöök.
Staffan Åkerlund säger att om pojkar som grupp inte lyckas i samhället, leder det till andra problem som kriminalitet och utanförskap.
– Vi har ju ett ansvar som utbildare att se till att alla elever lyckas i så hög grad som möjligt. Så det här är ju något som är viktigt för oss, men vi har inte hittat lyckoreceptet än, säger Staffan Åkerlund.
Desirée Jonsson och Angelica Säfvenberg
Underutbildade killar – en fara för demokratinSkolgranskning: Attityd kan spela roll för betygsskillnaderStora skillnader mellan killars och tjejers slutbetyg