Besvikelse efter studentbalen: ”Borde ordnats bättre”

Föräldern Sara Åström hade ingen chans att se sin son på röda mattan under studentbalen. Hon är nämligen rullstolsburen och blev skymd av andra anhöriga som trängde sig fram. ”Jag är besviken att man som arrangör inte ordnat det bättre”, säger hon.

Som rullstolsburen var det omöjligt att se paren på röda mattan, säger föräldern Sara Åström.

Som rullstolsburen var det omöjligt att se paren på röda mattan, säger föräldern Sara Åström.

Foto: Jörgen Bergkvist

Skellefteå2024-06-06 20:00

Sara Åström såg till att vara framme tidigt – redan kvart i fyra hade hon tagit plats vid Folkparken för att kunna följa de stiliga paren på röda mattan.

– Ändå såg jag bara kläderna på alla som stod runtomkring. Jag hade sett bättre om jag följt Norrans sändning.

undefined
Som vanligt var det ett stort publikhav vid Folkparken.

Hon är besviken över att årets upplaga av studentbalen inte var tillräckligt anpassad för rörelsehindrade. Det saknades till exempel rullstolsramp.

– Det är illa att man utgår från att alla kan röra sig fritt. Även vi som är rullstolsburna vill se våra otroligt vackra ungdomar gå uppför mattan. Det drabbar inte bara mig utan också de som är äldre och har svårt att gå, säger Sara Åström.

Hon tycker också att det var trångt på röda mattan och hade önskat det fanns en avspärrning mot publiken. 

– Nu kunde folk kliva fram och nästan gå ut och trängas på själva mattan för att fota paren, då såg jag ingenting. Där ska man ju inte ens stå!

undefined
Flera anhöriga klev ut och blockerade sikten för övriga i publiken.

Sara Åströms lösning blev att hålla upp armen och filma paren med sin mobil. På så sätt lyckades hon ändå fånga sin son på bild.

Till kommande år önskar hon att röda mattan skulle breddas för att minska trängseln. Hon vill också se en upphöjning för personer med rullstol eller rollator. Tidigare har det ibland funnits läktare för publiken vilket också kunde vara ett alternativ.

– Arrangören kan ta hjälp av någon av de många föreningar som finns för rörelsehindrade. Har man inte kunskapen så får man skaffa sig den, för det här är en upplevelse som ingen ska behöva missa.

Sara Åström har fler barn som inte tagit studenten ännu. Med andra ord kommer nya chanser att se stiliga par på röda mattan.

– Jajamän, vi kommer att vara där! Vare sig vi ser något eller inte, säger hon.

undefined
Arrangören Marina Lundmark säger att hon välkomnar synpunkterna.

Marina Lundmark är vd för eventbolaget Great times, som arrangerade studentbalen. Hon säger att hon tar till sig av synpunkterna.

– Det är bara att tacka för feedbacken, vi ska verkligen se över detta till nästa år. Kanske kan man ha en slags ramp uppe vid entrén men då riskerar man å andra sidan att hamna lite väl långt bort.

Hon säger att det finns flera utmaningar i att anordna denna typ av evenemang.

– Det satt några pensionärer precis vid bilarna, mittemot röda mattan. Det är kanske en bra plats. Men samtidigt får man bara se ryggarna på paren då...

Hon säger att studentbalen trots allt är till för studenterna i första hand, inte publiken.

Visst, men det är ju också viktigt för anhöriga?

– Absolut, det skulle inte vara en bal utan publiken. Det är en jätteviktig aspekt. Men att ha en läktare kostar en del, då kanske jag måste börja ta entréavgift för åskådarna vilket jag inte vill.

– Eller så kan man höja biljettpriset men det vill jag egentligen inte heller. Jag jobbar för att hitta sponsorer för då kan läget förändras. Alla bäckar små.

Hur ser du på att folk i publiken klev in på röda mattan?

– Det kommer vi att åtgärda till nästa år. Inte minst för medias skull, det blir ju svårt att fota paren då. Det blir kanske ett avspärrningsband eller något liknande.

Överlag är hon nöjd med kvällen.

– Det är fantastiska studenter, de är så otroligt glada och det är kul att se hur de minglar. Livebandet var väldigt uppskattat, det var fantastiskt god mat. En bra kväll helt enkelt, säger Marina Lundmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!