Beskedet: Ingen likvidation av Northvolt

Ödesdagen kom och gick, men nu är det klart – det blir ingen likvidation för Northvolt. Bolaget lever vidare – och jakten på nya pengar fortsätter.
– Northvolt är nöjda med resultatet av dagens extra bolagsstämma, skriver kommunikationschefen Matti Kataja till Norran.

Batteriföretaget Northvolts aktieägare har röstat för att fortsätta rekonstruktionen istället för likvidation.

Batteriföretaget Northvolts aktieägare har röstat för att fortsätta rekonstruktionen istället för likvidation.

Foto: Judit Nilsson/SVD/TT

Skellefteå2025-01-08 13:43

Den extra bolagsstämman utlystes redan i december, då det stod klart att det egna kapitalet uppgick till minus 29,5 miljarder kronor. Aktieägarna fick två förslag att ta ställning till; att fortsätta verksamheten eller att försätta bolaget i likvidation, alltså att sälja av alla tillgångar, betala de skulder man kan och därefter lägga ner. Nu står det klart att aktieägarna gick på styrelsens förslag: att fortsätta.

– Detta är ett positivt resultat som visar stödet från våra aktieägare när vi arbetar för att förverkliga vår ambition och maximera vårt värde, skriver Matti Kataja.

Marie Karlsson Tuula, professor i civilrätt vid Linnéuniversitetet och konkursexpert, säger att hon hade blivit förvånad om aktieägarna röstat för likvidation.

– Det hade ju varit som att skjuta sig själv i foten, med de stora investeringar som gjorts och den Chapter 11-process som pågår nu, säger hon. 

Enligt Marie Karlsson Tuula är den extra bolagsstämman en formalitet, en åtgärd som måste vidtas när det egna kapitalet är förbrukat till viss del.

– Då ska ägarna bestämma hur de ska göra, det handlar ju om att skydda borgenärerna från fler ekonomiska skador. Om de inte hade gjort detta hade de riskerat tvångslikvidation, säger hon.

En tvångslikvidation kan beslutas av domstolen eller Bolagsverket, när ett bolag inte klarar av att leva upp till kraven, till exempel att det egna kapitalet har förbrukats eller att bolaget saknar behörig styrelse. Det Northvolts aktieägare har röstat om idag kallas frivillig likvidation och innebär att bolaget själva beslutar sig för att lägga ner. Men så blev det alltså inte. 

Istället drivs verksamheten vidare och rekonstruktionen i konkursdomstolen i Texas fortsätter. Bolaget har nu åtta månader på sig att komma tillrätta med sin ekonomi. 

I november när ansökan om ett chapter 11-förfarande lämnades in var krisen akut, med ett skuldberg på 60 miljarder kronor och likvida medel som bara skulle räcka en vecka. I samband med rekonstruktionsprocessen fick bolaget tillgång till 2,5 miljarder, dels i form av ett lån från Scania på 100 miljoner dollar, dels 145 miljoner dollar från tidigare spärrade säkerheter.

Men dessa pengar beräknas vara slut i månadsskiftet januari/februari. Sen krävs ytterligare kapital för att kunna fortsätta rekonstruktionsprocessen, som väntas vara klar senare i vår. 

– Northvolt fortsätter att göra framsteg i omstruktureringsprocessen samtidigt som man ökar produktionen och genomför sin omvandling, skriver Matti Kataja.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, är glad över dagens beslut.

– Det är glädjande för våra kvarvarande 500 ingenjörsmedlemmar att få ha kvar sina viktiga jobb att utveckla en europeisk batterifabrik och bidra till den gröna omställningen. En likvidering av Northvolt hade varit ett hårt slag för många anställda och deras familjer, särskilt alla de som kommit hit från andra länder för att arbeta, säger hon.                                                                      

2024: Northvolts skräckår

Januari: Northvolt går ut med att de säkrat ett superlån på 5 miljarder dollar. Men dessa pengar kommer aldrig att betalas ut.

Mars: Scanias vd Christian Levin surnar till på Northvolts leveransproblem och hävdar att de kunnat leverera mångdubbelt fler lastbilar om Northvolt hade fått fart på produktionen. 

Juni: BMW drar tillbaka en stororder på 2 miljarder euro. Samtidigt uppdagas att Northvolt jagas av Kronofogden och att de under året haft 121 miljoner kronor i obetalda skulder. Bolaget förbereder en nyemission och vill ta in 15 nya miljarder. 

Juli: Northvolts dåvarande vd Peter Carlsson meddelar att bolaget drar i handbromsen, efter att ha varit för "aggressiva" i sina expansionsplaner. Samtidigt byts några chefer i ledningen ut, bland annat får bolaget en ny finanschef.

Augusti: Krisen börjar bli akut. Den planerade nyemissionen har misslyckats och pengarna börjar ta slut. Högen av obetalda räkningar växer hos Kronofogden. Krishanterare tas in och man cashar in ett brygglån till hög ränta. Norran avslöjar att Northvolt aldrig lyckats tillverka eget katodmaterial utan köper från Kina.

September: Northvolt varslar 1600 personer i Skellefteå, Västerås och Stockholm.

Oktober: Dotterbolaget Expansion Ett, det bolag som skulle stå för utökningen av Skelleftefabrikens produktionskapacitet, försätts i konkurs. Skulderna i dotterbolaget uppgår till över 6 miljarder kronor. Det lån på 5 miljarder dollar som Northvolt sa sig ha säkrat i januari, fryser inne. 

November: Northvolt ansöker om rekonstruktion i USA och Peter Carlsson avgår som vd. Av dokument till den amerikanska domstolen framgår att bolaget har 60 miljarder i skulder. Scania går in med 100 miljoner dollar i finansiering för processen. Northvolt får tillgång till ytterligare 145 miljoner dollar i "cash collateral", alltså spärrade säkerheter.

December: Aktieägarna kallas till extra bolagsstämma för att rösta om Northvolts framtid. Anledningen är att den kontrollbalansräkning som upprättats visar att det egna kapitalet är -29,5 miljarder kronor. Aktiebolagslagen innehåller särskilda regler om tvångslikvidation för aktiebolag med så kallad kritisk kapitalbrist. Om ett aktiebolags företrädare inte agerar i enlighet med lagen när kapitalbrist uppkommer kan de drabbas av personligt ansvar för skulder i bolaget. Detsamma gäller den som företräder bolaget.

Januari 2025: Aktieägarna röstar för en fortsättning av verksamheten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!