Beskedet: Inga pengar avsätts till nytt gymnasium

Från början var planen att Norrvallagymnasiet skulle stå färdigt 2027. Så blir det inte – och på måndagen kom beskedet att den politiska majoriteten inte planerat in några pengar för bygget de kommande tio åren. ”Vi har pausat planerna”, säger kommunalrådet Evelina Fahlesson (S).

Planerna för bygget av Norrvallagymnasiet har pausats, säger Evelina Fahlesson (S).

Planerna för bygget av Norrvallagymnasiet har pausats, säger Evelina Fahlesson (S).

Foto: Saga Korkman Westling

Skellefteå2024-10-07 17:00

På måndagsförmiddagen presenterade Socialdemokraterna och Vänsterpartiet sitt förslag till budget 2025 och plan för investeringar de kommande tio åren. Totalt vill majoriteten investera 10,7 miljarder kronor fram till 2034, varav drygt 1,5 miljarder under nästa år.

undefined
På måndagsförmiddagen presenterade den politiska majoriteten sitt budgetförslag.

I förslaget finns inga pengar inplanerade för Norrvallagymnasiet, som från början planerades att vara klart under 2027. I februari rapporterade Norran att skolan kunde stå klar tidigast 2029 men nu ser det ut som att den inte kommer att vara byggd då heller.

– Det är en av planerna vi pausat utifrån att vi behöver se över utvecklingen. Det vi såg senast var att vi inte fick det stora antalet elever inom gymnasieområdet. Så den ligger i dagsläget på paus, säger Evelina Fahlesson.

Planerna ligger och vilar tills vidare?

– Det är något vi provar varje år. Det är gymnasienämnden som främst har statistik över tillskottet på gymnasieungdomar, så vi följer det noga och kommer att återkomma när det blir aktuellt.

Planer som dock kommer att genomföras är bland annat det utlovade parkeringshuset på Anderstorg (2025) och ett nytt övningsfält till räddningstjänsten (2025–2026), som varit omdebatterat de senaste åren. Parkeringshuset väntas kosta 160 miljoner kronor och övningsfältet 50 miljoner.

I förslaget från den politiska majoriteten finns även pengar avsatta för den nya fullstora fotbollshallen, som ska byggas vid Norrvallaområdet. Totalt finns 160 miljoner kronor inplanerade för bygget, under åren 2026–2027.

– Nu äntligen börjar bygglovsfrågan vara på väg upp på bordet, säger Joakim Wallström (V), som hoppas att fotbollshallen ska stå klar inom några år.

undefined
Kommunalrådet Joakim Wallström (V) hoppas att den nya fotbollshallen kan börja byggas inom de närmsta åren.

På fritidsområdet finns även planer på att byta ut den gamla liften på Vitberget, för 15 miljoner kronor. Även det görs redan nästa år, 2025.

När det gäller grundskolor så planeras det för utbyggnad av Sunnanåskolan åren 2026 och 2027. Det planeras också för en tioavdelningsförskola i Kåge. 

Investeringarna de kommande tio åren ska till största del, omkring 80 procent, finansieras med egna pengar. Övriga pengar planeras att lånas.                                                                                                                    

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!