Slutbesiktningarna i Sara kulturhus har skett successivt, med början i kulturhusdelen 24 maj. Därefter har det hållits återkommande genomgångar.
Under denna vecka slutförs nu besiktningar kring brandskydd, byggdetaljer samt tillgänglighet.
– Det pågår fortfarande arbete på de två översta våningarna, men förhoppningen är att det mesta kan vara godkänt på fredag, säger Tommy Westerlund, projektledare på kommunen, support och lokaler.
Totalt sett har det varit mycket anmärkningar.
– Men då är huset också stort. I förhållande till storleken har det inte varit onormalt mycket, tycker Fredrik Nilsson, fastighetschef i Skellefteå kommun.
– Generellt sett så har inte anmärkningarna varit av någon allvarligare art, tycker Tommy Westerlund.
– Det kan vara någon golvsockel som saknas, eller något foder runt dörrar. Det har också varit några målningsskador och då är det en viss nackdel att verksamheterna redan flyttat in, då blir det en diskussion om vem som orsakade skadan. Men vi bättringsmålar förstås, så att allt blir fint.
Huset är till stora delar byggt av limträ och där är haken att det kan uppstå glipor. Trots att de kan ha tillåten storlek kan de ändå anses fula av besökarna. Därför har man fått titta lite extra på detta i publika områden.
När något visat sig vara trasigt under besiktningarna har de långa leveranstiderna vållat problem. Då har åtgärden fått vänta länge, vilket i sin tur kan ha bromsat upp andra montage.
Frågan är då om anmärkningar och extrajobb påverkar byggkostanden. Fastighetschef Fredrik Nilsson säger att den senaste prognosen från Hent är en vecka gammal, och enligt den ligger man ganska exakt på budget. Slutregleringen återstår dock.
Budget är 1,17 miljarder, inklusive inventarier.
När allt är godkänt ska Samhällsbyggnadsbolaget AB köpa huset.
– Vi tänker inte göra någon egen besiktning, utan kommer att lita på officiella besiktningen, sade vd Ilija Batljan vid en intervju med Norran tidigare i höst.
Besiktningar
Besiktningen av Sara kulturhus görs på uppdrag av byggherren, Skellefteå kommun. Den görs av bolaget PLG som fick uppdraget efter anbudsgivning. Det har egna experter på flera områden, och i övrigt hyr de in kompetens.
Vid besiktningen går experten runt och tittar tillsammans med en person från kommunen, en från Hent och en från underentreprenören som gjorde jobbet.