Drunkningsolyckan i Falkträsket – fjärde Northvoltdödsfallet

Det fjärde dödsfallet med koppling till Northvolt är den 30-årige man som omkom efter en drunkningsolycka i Falkträsket tidigare i sommar, det bekräftar Northvolts huvudskyddsombud Mikael Stenmark på fredagen. "Det är det ärendet som polisen avser", säger han.

Den 13 juli larmades SOS om en drunkningsolycka i Falkträsket. En man fördes från platsen med livshotande skador och dog senare på sjukhus. Nu utreds dödsfallet av polisen eftersom det inte har gått att fastställa någon dödsorsak ännu.

Den 13 juli larmades SOS om en drunkningsolycka i Falkträsket. En man fördes från platsen med livshotande skador och dog senare på sjukhus. Nu utreds dödsfallet av polisen eftersom det inte har gått att fastställa någon dödsorsak ännu.

Foto: Saga Korkman Westling

Skellefteå2024-08-09 15:26

Larmet om drunkningsolyckan i Falkträsket kom runt klockan 19.30 på lördagskvällen den 13 juli.

Enligt vittnesmål från platsen ska en anhörig till en 30-årig man upptäckt att han saknades. Badgäster på stranden började leta efter honom i vattnet och efter en stund ska de ha hittat honom och fått upp honom på en flytbrygga en bit ut i vattnet.

Privatpersoner påbörjade hjärt- och lungräddning innan ambulans och räddningstjänst anlände till platsen.

Mannen fördes till land med en båt från räddningstjänsten, samtidigt som personalen tog över och fortsatte att ge honom HLR.

30-åringen fördes sedan med ambulans till sjukhuset. Hans skador bedömdes vara livshotande.

undefined
Dödsfallet efter drunkningsolyckan vid Falkträsket är det fjärde i raden av oförklarliga dödsfall bland män i Skellefteå där alla jobbat på Northvoltområdet.

Den 23 juli meddelade Region Västerbotten att mannen hade avlidit.

Ett vittne som Norran tidigare har pratat med befann sig på badplatsen den 13 juli. Hon förstod snart att något inte stod rätt till.

Intill en flytbrygga en bit ut i vattnet såg hon fyra personer som febrilt sökte efter den man i 30-årsåldern som just försvunnit. Enligt uppgifter ska mannen ha dykt och senare försvunnit under vattenytan.

Vittnet fick också veta att personen på bryggan var en nära anhörig till mannen.

– En som var ute och letade simmade in och berättade att de inte såg någonting, att det var himla mörkt i vattnet och att de började bli trötta. Jag och min man stod kvar på bryggan, tillsammans med den anhöriga, sa hon och lade till:

– Jag var jättechockad. Man blir så ställd när man inser att det är någons nära anhörig som antagligen ligger på botten.

Efter att mannen hade avlidit kopplades polisen in. Det fanns inga misstankar om brott, men en rättsmedicinsk undersökning skulle genomföras för att kunna fastställa dödsorsaken.

– Vi kopplas in då det inte är ett ”normalt”, eller förklarligt dödsfall, uppgav Åke Bergqvist vid Skelleftepolisen den 23 juli.

undefined
Mannen som arbetade på Northvolt fördes till sjukhus efter drunkningsolyckan den 13 juli. Enligt vittnesmål från platsen ska en anhörig till mannen upptäckt att han saknades och flera personer började då leta efter honom i vattnet.

Den preliminära obduktionsrapporten kunde inte fastställa någon dödsorsak och nu står det klart att drunkningsolyckan i Falkträsket är samma ärende som polisen tidigare i veckan meddelat att de lagt till i sin pågående utredning kring oförklarliga dödsfall i Skellefteå. 

– Det är det ärendet som polisen avser, säger Mikael Stenmark, huvudskyddsombud vid Northvolt.

Hittills har fyra personer som arbetat på Northvolt har avlidit utan någon förklarlig orsak, vilket är mycket ovanligt.

Patrik Åström, vid polisens miljöbrottsgrupp, är tydlig med att det inte finns någon brottsmisstanke i nuläget och att mycket än så länge är oklart.

– Vi väntar på fler analysbesked, säger han.

– Vi väljer att utreda även detta eftersom det inte finns någon fastställd dödsorsak och den gemensamma nämnaren med de andra dödsfallen är arbetsplatsen.

På Northvolt har man startat en egen utredning, enligt huvudskyddsombudet Mikael Stenmark. Företaget har också fått i uppdrag av Arbetsmiljöverket att utreda omständigheter på arbetsplatsen rörande de kollegor som gått bort utanför sin arbetstid. Däribland mannen som dog efter händelsen i Falkträsket.

Northvolts kommunikationschef Matti Kataja har tidigare bekräftat att företaget samarbetar med polisen.

– Vi tycker att det är bra att polisen gör en undersökning och vi samarbetar med dem fullt ut, uppgav han på tisdagen.

Oförklarliga dödsfall

Det är väldigt ovanligt att unga personer utan underliggande sjukdomar dör. 

En person har avlidit oförklarligt i åldrarna 15 till 19 år i Västerbotten sedan dödsorsaksstatistiken startade 1997 till 2022, enligt siffror från Socialstyrelsen. 

I åldrarna 15 till 34 år har knappt en man per år dött oförklarligt i Västerbotten från 1997 till 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!