Siffrorna gäller hela Sverige och kommer från SFF Stöldskyddsföreningen. Befogenhetsbedrägerier mot äldre genomförs ofta genom så kallad vishing, dvs att någon ringer och utger sig för att vara från exempelvis polisen, vården eller banken, för att få tillgång till bostaden eller känslig information.
Just nu är det enligt SFF vanligt att det ringer personer som påstår att det gjorts stora överföringar från den uppringdes konto, och säger sig vilja hjälpa till att få tillbaka pengarna. Syftet är istället att komma åt kontot och tömma det. Det är även vanligt med sms som lockar till ett klick på en länk i mobiltelefonen.
– Att drabbas av ett vishingbedrägeri kan bli kostsamt rent ekonomiskt, men även skapa skuldkänslor för att man känner sig dum av att ha blivit lurad. Om du blir drabbad ska du alltid polisanmäla, säger Paul Pintér, rådgivare på SSF. Han säger också att det är bra att prata med någon i sin närhet om vad man råkat ut för.
Enligt polisen uppgick brottsvinsterna för den här typen av brott till 340 miljoner kronor 2021. Med tanke på ökningen av anmälningar hittills i år förväntas närmare en fördubbling av brottsvinster under 2022. I Skellefteå kommun är antalet anmälda bedrägerier få, men Paul Pintér säger att mörkertalet antagligen är stort just eftersom många känner skam och inte anmäler.
På säkerhetskollen.se kan du läsa mer om den här typen av bedrägerier, och få tips på hur du undviker att drabbas.