Internethandeln och kontaktytor via exempelvis Facebook gör att dagens nätbedragare, hemma i den egna vrån, kan känna sig skyddade.
Möjligheten att sälja icke existerande varor har sedan flera år skapat en viss typ av brottsling, påpekar bedrägeriutredaren Johan Karlsson vid polisen i Skellefteå.
Just nu utreder han ett bedrägeribrott som bland annat drabbat en enskild ägare av en veteranbil i Skellefteå.
– Allt började med att det skapades en annons om en veteranbil i Skellefteå som var till salu på Blocket. I annonsen fanns den riktige ägarens namn, även bilens registreringsnummer var utskrivet.
– Men det telefonnummer som angavs gick till en person i södra Sverige, det visar de kontroller vi gjort. I sin tur ringde en person som ville köpa bilen. Därefter skickades handpenning på 10 000 kronor via Swish till en annan person än säljaren, som uppgavs vara säljarens dotter, fortsätter Johan Karlsson.
Redan i det här läget måste man som köpare börja fundera, påpekar Johan Karlsson. Men istället swishade köparen senare resterande belopp för bilen trots att denne inte fysiskt sett bilen.
– Därefter hörde bedragaren av sig till köparen igen och sa att det nu fanns ett högre bud på bilen. I det läget blev köparen misstänksam och kontaktade polisen.
Johan Karlsson säger att det, vid sidan om bedrägeri, handlar om en typ av identitetskapning av veteranbilens ägare eftersom det bland annat skickats ett förfalskat ägarbyte till köparen från bedragaren.
Har det gått att komma vidare i utredningen, är bedragarna identifierade?
– En av dem har identifierats – hon som tog emot pengarna via Swish – och det visar sig att kvinnan har tre liknande polisanmälningar mot sig som gäller händelser i södra Sverige. Mannen som misstänks för bedrägeri är fortfarande inte identifierad. Förutom bedrägeri kan det också handla om penningtvättsbrott.
Polisen har förhört den intet ont anande veteranbilsägaren i Skellefteå, som vid tillfället inte hade någon tanke på att sälja bilen.
– Det här är en mycket dyr bil och de pengarna som den lurade köparen skickade iväg, totalt 60 000 kronor, ligger långt under det riktpris som finns för bilen.
Ju dyrare en vara är desto viktigare blir det att vidta åtgärder för att försäkra sig om att det inte är en bluffaffär och att kontakt tas med den verklige ägaren, påpekar Johan Karlsson:
– Kan du inte själv åka och kolla bilen, försök hitta någon som bor i närheten. Den här typen av brottslighet visar också vikten av att använda sig av de säkra betallösningar som finns exempelvis på Blocket. Att inför köpet själv eller via annan bekant fysiskt se varan i förväg är också viktigt, likaså undvika förskottsbetalningar samt göra google-sökningar på telefonnummer och personen som man gör affären med.
Här är några andra viktiga råd:
• Gör köpet vid säljarens dörr, begär kvitto och legitimation på vem köparen är. Om någon vill sälja nyköpta grejer till vrakpriser är följdfrågan: varför har inte sakerna lämnats tillbaka till butiken?
• Som köpare har man en långtgående undersökningsplikt att ta reda på att man inte köper stöldgods. Att säga att man handlat ”i god tro” håller inte rättsligt.
• Köper du en vara som visar sig vara stulen blir du tvungen att lämna tillbaka varan till rätt ägare. Inga försäkringar täcker den förlust som uppstår.