Bedragaren använde "Ludvigs" namn – lurade folk på pengar

Plötsligt började det plinga i "Ludvigs" mobil. Flera personer påstod att han blåst dem. ”Jag bara väntade på att folk skulle komma hem till oss och vara förbannade”, säger Ludvig. Han är inte den enda i Skellefteå som blivit utsatt för identitetskapning på Facebook.

Genrebild. Kvinnan på bilden har ingenting med den faktiska händelsen att göra.

Genrebild. Kvinnan på bilden har ingenting med den faktiska händelsen att göra.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Skellefteå2024-06-16 12:00

En motorgräsklippare och flera utemöbler. Förra veckan började de falska annonserna dyka upp i lokala köp- och säljgrupper på Facebook. Ludvig, som vill vara anonym, heter egentligen något annat. Han berättar att ett tiotal personer hört av sig till honom och hans sambo de senaste dagarna för att fråga om gräsklipparen och utemöblerna.

– Flera personer börjat höra av sig och påstod att de hade köpt en soffgrupp av mig. De var upprörda och trodde att jag hade blåst dem på pengar, säger Ludvig.

undefined
De falska annonserna dök i flera olika lokala köp och sälj-grupper på Facebook.

Men det var inte han som hade lagt ut annonserna. Bedragaren hade skapat en Facebook-användare med Ludvigs för- och efternamn. Den enda skillnaden var att förnamnet i den falska profilen stavades annorlunda. Metoden var utstuderad – försäljaren hade även använt bilder på Ludvig i den falska profilen. När köpen skulle genomföras angav bedragaren Ludvigs hemadress som upphämtningsplats.

I flera fall uppmanades köparna att swisha över stora belopp innan de träffat försäljaren och sett varorna. Betalningarna gjordes på Swish och skickades till en Swish-användare med samma namn som den falska profilen.

Ludvig och hans sambo var inte hemma när köparna började titta förbi. Men han fick flera samtal och sms från upprörda personer.

– Någon hade swishat 6 000 kronor för gräsklipparen. De åkte hem till mina föräldrar och knackade på, säger Ludvig.

Situationen eskalerade snabbt. Liknande annonser dök även i en grupp i Piteå.

undefined
Arkivbild. Norran har varit i kontakt med två personer som blivit utsatta för identitetskapning på Facebook. De berättar att en okänd person har skapat falska profiler, med deras namn och hemadress, för att sedan lura folk på tusentals kronor i lokala Köp- och säljgrupper.

– Det fanns annonser med mitt namn och mina bilder i många olika grupper i Skellefteområdet. Det känns otryggt. Jag jobbar på annan ort ibland. Tänk om min partner och våra barn skulle vara ensamma när en massa arga personer dök upp hemma hos oss?!

En av Ludvigs bekanta blev lurad på pengar.

– Det känns jobbigt. Hon verkligen trodde att det var jag. Den här metoden gör det enklare att lyckas lura människor. Det som är värst är att det blir så lokalt och att bedragaren använder mina bilder.

Ludvig polisanmälde händelsen redan förra veckan. Brottsrubriceringen var olovlig identitetsanvändning. Ingen förundersökning inleddes. I beslutet från polismyndigheten går det att läsa följande:

"Den som enligt anmälan är gärningsman har dömts eller strafförelagts för annan brottslighet. Den påföljd (straff) som då bestämdes är tillräckligt för att omfatta också den nya brottsligheten.".

Ludvig är besviken och vill varna andra.

– Det känns som att något är trasigt i systemet. Jag har sett inlägg med samma bilder och text som publicerats av andra användare.

En kvinna, som vill vara anonym, var en av dem som blev lurade av annonsen med Ludvigs namn och bild. Hon kände sig trygg, eftersom säljaren var en person hon kände till – trodde hon.

– Jag skrev direkt och frågade om soffgruppen fanns kvar. Han svarade blixtsnabbt, säger hon.

Kvinnan prutade ner priset. De kom överens om att hon skulle hämta soffgruppen samma kväll och hon swishade över 2 500 kronor i förväg.

undefined
Genrebild. Kvinnan på bilden har ingenting med den faktiska händelsen att göra.

– Han läste mina meddelanden, men slutade att svara.

Timmarna gick. Hon försökte upprepade gånger att kontakta bedragaren.

– Det tutade bara upptaget till sist. Då förstod jag att jag hade blivit lurad, säger kvinnan.

Hon polisanmälde händelsen samma kväll. Även denna gång lades ärendet ned.

– Jag känner en stor bitterhet. Men jag har gjort liknande affärer på de här Köp och sälj-grupperna tidigare. Det har alltid gått bra. Jag trodde verkligen att det var någon jag kände till och jag vill ju kunna lita på folk. Man tänker: ”Sådant här händer inte i lilla Skellefteå”.

Hon kommer att vara försiktig i fortsättningen.

– Nästa gång kommer jag att kolla upp personerna innan, försöka ta reda på när användaren har skapats. Jag kommer aldrig mer att swisha för en vara innan jag sett den på riktigt och träffat försäljaren. 

Och Ludvig är inte den enda som blivit utsatt för så kallad identitetskapning. Norran har varit i kontakt med en tredje person som berättar att hennes partner har blivit utsatt. Även då var det en gräsklippare som påstods vara till salu.

"Bedragaren hade samma namn som min sambo och angav vår adress som upphämtning. De första som kom hit hade redan swishat 4 000 kronor, men de kände på sig att något var galet. Fem minuter senare dök en till upp, men den hade som tur var inte swishat något", skriver hon.

Kristoffer Morén är förundersökningsledare vid polisen i Västerbotten. Han har inte har insikt i de senaste fallen i Skellefteå, men understryker att den här typen av bedrägerier på Facebook är väldigt vanliga.

undefined
Kristoffer Morén är förundersökningsledare vid polisen i Västerbotten. ”Bedrägerierna är ett stor inkomstkälla för kriminella nätverk och finansierar både narkotikaaffärer och andra grova brott.”, säger han.

– Det är så annonsbedrägerier går till i dag. Det sker varje dag, även i Skellefteå. Brottsligheten tenderar att öka när många människor är lediga. En bedragare kan lura väldigt många personer innan polisanmälningarna ens börjar komma in till oss. Det är ett extremt stort problem, säger han.

Kristoffer Morén är tydlig med att man inte bör swisha eller betala för varor innan man sett dem och träffat försäljaren.

– De pengar som du swishar för en soffa eller gräsklippare i de här Köp- och säljgrupperna riskerar att gå direkt till kriminella nätverk. Bedrägerierna är ett stor inkomstkälla och finansierar både narkotikaaffärer och andra grova brott.

Ludvig, som valde att polisanmäla det han blivit utsatt för. Men förundersökningen lades ner direkt, med hänvisning till att den misstänkte var dömd sedan tidigare. Kristoffer Morén understryker att det är praxis enligt gällande lagstiftning.

– Det kan framstå som provocerande, men det är den rättspraxis vi arbetar under idag. Om någon begår flera brott samtidigt, så kommer personen sannolikt bara att dömas för de grövsta eller några av brotten. Om någon har begått ett bedrägeri så döms den till ett maxstraff efter ett visst antal brott, säger han och fortsätter:

– Det är vanligt att förundersökningar om bedrägerier läggs ned. Det finns i nuläget inget intresse från rättssamhället att vi ska driva dessa frågor.

Den som är missnöjd kan däremot begära omprövning av polisens beslut.

– Det råder jag alla att göra, säger Kristoffer Morén.

Det finns ytterligare ett skäl att mana till försiktighet för den som handlar via sociala medier, menar Kristoffer Morén. Den som blir utsatt för ett bedrägeri ersätts sällan av sitt försäkringsbolag.

– Hemförsäkringar täcker sällan ekonomiska brott, om du till exempel blir utsatt för ett bedrägeri.

Vet du mer? Har du blivit utsatt? Tipsa oss på redaktion@norran.se 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!