Bättre säkerhet för gasen på lasarettet

De syns inte och luktar inte, men de hörs. Efter en satsning har gasförsörjningen blivit ännu säkrare på Skellefteå lasarett.

Drifttekniker Mikael Sundström visar en av kompressorerna och hela det system som gör om vanlig utomhusluft till luft för medicinsk användning.

Drifttekniker Mikael Sundström visar en av kompressorerna och hela det system som gör om vanlig utomhusluft till luft för medicinsk användning.

Foto: Ulrika Nohlgren

Skellefteå2020-05-04 06:15

Gaser är kanske inte det första man tänker på när man tänker på sjukhus, men luft, syre och lustgas flödar ständigt genom dolda rör genom hela lasarettet i Skellefteå. För många patienter är dessa system livsviktiga, inte minst nu under coronapandemin. 

Det är inte bara byggnader som renoveras vid lasarettet just nu. Regionen har även satsat på att säkra upp så att gasförsörjningen blir mindre känslig för störningar.

Drifttekniker Mikael Sundström visar runt i en kulvert under lasarettet. Här finns mängder av rör för fjärrvärme, avlopp, vatten och el. Men det finns också kyla för ventilation i vissa utrymmen och för att kyla röntgenapparater.

I ett rum finns även en nyinstallerad kompressor. Det finns numera tre sådana anläggningar på tre olika platser på sjukhuset. För några år sedan fanns det två kompressorer på ett ställe. Tanken är att de tre anläggningarna ska kunna växeldra för att minska känsligheten för luftsystemet i huset.

Kompressorerna tar in luft utifrån och gör om den till andningsluft och instrumentluft. Luften samlas i en tank för att sedan köras genom en tork- och filterenhet som gör luften lämplig för medicinsk användning.

Luften går därefter genom ett grenverk av rör ut på sjukhuset och används till exempel i respiratorer och för inhalationsapparater, men även till medicinska verktyg som går på tryckluft, såsom sågar på ortopeden. Det fungerar inte med elverktyg när patienterna är uppkopplade till medicinska apparater. Mikael Sundström noterar på en dator att det går åt cirka 20–25 kubikmeter luft per timme i huset.

undefined
Om man går ett par trappor ner från kompressorn så finns rör med andningsoxygen, lustgas och andningsluft. Där finns också alla andra rör såsom el, avlopp och kyla.

Utanför lasarettet finns sedan i höstas också två stora syrgastankar, inte bara en som tidigare. De innehåller flytande syre som sedan förångas. En tank rymmer 6 000 liter flytande syre och en liter ger cirka 800 liter gas. Syrgasuttag finns på många ställen runt om på lasarettet. Förbrukningen är cirka sex kubikmeter per timme. 

Det finns även uttag för lustgas men den används i huvudsak vid förlossningen och där har man istället för tank ett paket med tolv 50-litersflaskor som man kopplar på rörsystemet.

– Det brukar räcka ett halvår, säger Mikael Sundström.

Varje år sker en läckagekontroll på ledningarna.

– Det är en person som går runt och lyssnar efter läckage med speciell utrustning, säger Fredrik AhnOrre, fastighetsingenjör.

– Men vi har inte haft några större läckor hittills, säger Mikael Sundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!