Bättre miljötänk på Skellefteå buss

Skellefteå buss har flyttat till nya lokaler och bolaget tar nu också ett stort steg i sitt miljöarbete. "Det känns verkligen värt mödan", säger vd:n Marie Larsson.

Skellefteå buss vd Marie Larsson och teknisk chef 
Håkan Fahlgren.

Skellefteå buss vd Marie Larsson och teknisk chef Håkan Fahlgren.

Foto: Melissa Niemann

Skellefteå2020-07-22 08:00

I höstas flyttade Skellefteå buss ut ur sina gamla lokaler till nya på Hedensbyn. Med en ny miljömedveten verkstad försöker bolaget anpassa sig efter de miljökrav som finns.

Skellefteå buss kommer de närmaste tre åren att vara miljöcertifierade enligt ISO 14000-1:2015. Medarbetarnas engagemang och delaktighet har varit avgörande för att klara certifieringen.

– I vår verksamhet är det så fint att miljö-, ekonomi- och resenärsupplevelsen går hand i hand. Vi har en stor andel utsläpp då vi kör tung trafik, så det blir därför viktigt att kompensera genom att minska utsläppen på andra håll, säger Marie Larsson.

Flottan består idag av omkring 130 bussar i stads- och regiontrafik och den är på väg att bli helt fossilfri. I dagsläget drivs 40 stycken av bussarna på biogas och resten på fossila bränslen. I höst kommer bolaget att prova nya elbussar som ska utvärderas och förhoppningsvis kunna ta över i framtiden. 

Dieselbussarna körs på HVO diesel som är ett bättre alternativ till den traditionella dieseln. Biogasbussarna körs på biogas från Tuvan.

– Vi har tillgång till jättefin fordonsgas i form av närproducerad biogas. Det blir ett kretslopp där skellefteborna bidrar till vårt bränsle med sina sopor som i sin tur driver bussarna till deras kollektivtrafik, säger Håkan Fahlgren, teknisk chef

–Biogasbussarna prioriteras till verkstaden då de är mest miljövänliga så vi vill ha dem i trafiken, säger Marie Larsson. 

Den nya verkstaden rymmer 16 bussar. Bussbolag från runt om i Sverige och utlandet har varit på besök för att se bland annat den nya gröna motordelstvättmaskinen, och den specialbyggda ställningen som gör det möjligt för mekanikerna att arbeta på busstaken utan att hänga i linor. Även de nya torra städmetoderna minskar utsläppen jämfört med de tidigare blöta metoderna. 

Verkstadens arbetsledare Hussein Al-Saedi berättar att de nya lokalerna även har öppnat upp möjligheter att serva bussarna i förväg, i förebyggande syfte innan något har hunnit gå sönder. Nu hinner man bland annat göra ett bromstest vid varje servicetillfälle, något som det förut inte fanns tid för. 

Den nya verkstaden innebär bättre rutiner då den är planerad på ett helt annat sätt. Det finns datorer som följer upp exakt vilka felkoder som har varit på respektive buss. Tidigare blev det ofta fullt och mekanikerna hann knappt med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!