Bärsjalar istället för babysängar på BB

Babysängarna ska bort på BB i Skellefteå. Istället uppmanas föräldrar att bära sina barn i bärsjalar. ”Vi gör det här för barnets bästa”, säger biträdande avdelningschef Anna Rilfors.

Ola Magnusson och Frida Hedström är bland de första föräldrarna som fått testa det nya konceptet.

Ola Magnusson och Frida Hedström är bland de första föräldrarna som fått testa det nya konceptet.

Foto: Jeanette Lövgren

Skellefteå2019-02-25 07:00

Vid månadsskiftet februari/mars införs ett nytt koncept vid BB i Skellefteå. Det heter ”Säker hud mot hud” och innebär att babysängarna, eller babykärrorna som de kallas av personalen, kommer att plockas bort.

Istället kommer föräldrarna att erbjudas bärsjalar eller bärtuber – en sorts kroppsstrumpa. Tanken är att barnet ska tillbringa mer tid hud mot hud med sina föräldrar.

Barn har en naturlig instinkt att vara nära föräldrarna.

– Personalen på BB kommer att hjälpa till med instruktioner. Det finns också bra filmer på Youtube där man kan se hur man knyter sjalarna, säger Anna Rilfors.

Naturlig instinkt

Anledningen till förändringen är att vetenskapliga studier har visat att mer kroppskontakt har många fördelar för nyfödda barn.

– Barn har en naturlig instinkt att vara nära föräldrarna. Det ger en ökad trygghet då de är vana att ligga trångt och höra mammans hjärta slå inne i magen, säger Anna Rilfors.

Bättre hjälp med skador vid förlossning
undefined
Istället för en kärra får föräldrarna låna ett babynest. Enligt Anna Rilfors är personalen positiv till förändringarna.

Hon hänvisar till att studier visar att konceptet främjar amningens längd genom att stimulera bättre amningsstart. Det blir en bättre anknytning till föräldrarna. Det minskar även stress och har positiv effekt på matsmältning, nervsystem och immunförsvar.

– Barnen håller också värmen bättre. Om de blir kalla kan de tappa blodsockret och då behöver de tilläggsmatas, säger Anna Rilfors.

Prislapp på vården: Det kostar en förlossning – ”Som ett kinderägg”

Tanken är inte att föräldern ska sova med barnet i bärsjalen. Förlossningen tillhandahåller även ett babynest som man kan ha i sängen nära sig. Och några babykärror kommer att finnas kvar.

– De kommer att användas vid behov, exempelvis vid kejsarsnitt eller om man är ensam med barnet, säger Anna Rilfors.

Konceptet har varit standard vid BB i Umeå i några år. Enligt Anna Rilfors med positivt resultat. Några föräldrar har också tjuvstartat vid förlossningen i Skellefteå.

– De har varit positiva, säger Anna Rilfors.

undefined
Ola Magnusson och Frida Hedström är bland de första föräldrarna som fått testa det nya konceptet.

Ett föräldrapar är Frida Hedström och Ola Magnusson från Norsjö som fått sitt första barn dagen före. De visste inte om att konceptet fanns men tvekade inte att testa när de blev erbjudna en bärtub.

– Jag tycker den funkar bra hittills. Hon verkar sova gott såhär. Det är mysigt, sa Ola Magnusson som var först ut att testa tuben.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!