De senaste åren har barnmorskor i Skellefteå behövt sälja sina semesterdagar, de får betalt för att arbeta på sina lediga dagar, för att kunna täcka upp för vikariebristen som finns i Umeå. Detta är återkommande varje år och enligt Erika Häggblad, ordförande i Barnmorskeförbundet Västerbotten, handlar det inte om coronapandemin.
— Det här handlar om att det utbildas för få barnmorskor. Man kan spekulera i varför det är så, men i vårt län det framförallt handlat om att det är dåliga arbetsscheman och därför slutar man.
Barnmorskeförbundet är ett fackförbund som driver att sjuksköterskor som utbildar sig till barnmorskor ska få betalt medan de utbildar sig och att de ska bli erbjudna en tillsvidare anställning på en gång. Erika Häggblad tror att detta är något som skulle kunna locka fler till att utbilda sig till barnmorska, och om de skulle få en lönehöjning.
— Vi är en helt egen yrkeskår, men lönemässigt ligger vi under de flesta specialistsjuksköterskor. Det är illa för vi har en längre utbildning och dubbla legitimationer, säger hon.
I Skellefteå ser läget bra ut med vikarier för barnmorskor, men det är sju-åtta stycken som har fått sälja sina pass för att kunna täcka upp för vikariebristen i Umeå.
— Jag är en av dem som har fått sälja mina pass och jag har endast gjort det för att jag vet att om vi inte hjälper till, så får inte våra kollegor i Umeå någon semester. Man säljer sina pass av lojalitet och men man ska inte behöva sälja en semestervecka.