Det var i början av veckan som Marcus Åström fridök vid Bergsbydammen tillsammans med sina barn Hjalmar, 13, Valter, 10 och Vera, 8. Med sig hade de också kompisen Elton Lindkvist, 11. Familjen fridyker och snorklar ofta, men att de skulle hitta en granat i vattnet hade de aldrig kunnat tänka sig.
– Vi brukar hitta allt möjligt på botten men det här har vi aldrig varit med om. Det var barnen som hittade den och ropade på mig, berättar Marcus Åström.
Först tyckte familjen att det såg ut som en metallflaska som stack upp ur botten. Det var först efter att Marcus hade dragit upp den som han insåg att det var en granat.
– Då tänkte jag direkt att den här vill jag ju inte hålla i händerna. Men jag hade redan plockat upp den så då var det för sent.
Valter Åström tyckte att grejen som pappa Marcus plockade upp hade en ”bred, spetsig klump” nedtill. Då förstod han att det inte var en vanlig flaska.
– Då blev jag exalterad! Undrar om någon har slängt den från dammen. Oftast brukar vi mest hitta fiskedrag när vi dyker.
Lillasyster Vera fyller i:
– Jag tyckte det var ganska läskigt. Ingen av oss har varit med om det här förut.
Huruvida granaten var skarpladdad fick familjen aldrig veta. Marcus ringde till polisen som kom och tog hand om den på plats.
– Vi skickade bilder till nationella operativa avdelningen som ansvarar för bombskyddet. Utifrån bilderna bedömde man att det var säkert att transportera granaten så att den kunde förstöras, berättar Marie Andersson, RLC-kommunikatör på Polisen. Hon vill inte spekulera kring var granaten kommer ifrån eller hur länge den kan ha legat i älven.
Lars Westermark är lokalpolisområdeschef i Skellefteå. Han säger att det händer då och då att privatpersoner stöter på potentiellt farliga föremål.
– Man ska varken röra, lyfta, skaka eller göra något annat med ett sånt föremål. Och så ska man uppmana andra att inte heller röra något, förklarar han.
Har du några andra tips om man skulle hamna i en sån situation?
– Ja, man ska absolut inte komma in med till exempel ett sprängämne till polishuset. Det händer att folk gör det ibland.
Vad händer då?
– Vi kan behöva spärra av byggnaden och utrymma. Oftast är det i all välmening som folk kommer in med saker. Det kan vara när man städar ut ett dödsbo, man kanske hittar gammal dynamit eller något. I stället ska man ringa polisen så gör vi en bedömning hur vi ska hantera situationen, säger Lars Westermark.