En temavecka med aktiviteter för att barnen ska få lära sig om sina rättigheter. Så har Sunnanå förskola jobbat för att uppmärksamma barnkonventionens dag som infaller på fredag.
– Vi började med det här förra året och gjorde då en ljusmanifestation i liten skala. Men det här året ville vi uppmärksamma det här ännu mer, säger Petra Sahlin, rektor på Sunnanå förskola.
Barnen har på olika sätt fått lära sig, diskutera och uttrycka sina känslor om vad barnkonventionen innebär.
– Aktiviteterna vi gör är anpassade efter barnens ålder. Så vi har läst sagor och pratar och diskuterat om olika saker, och sedan använt skapande som ett uttryckssätt, säger rektorn.
– Det kan komma en nalle som inte har ett namn, och för att prata om allas rätt till ett namn kan man hitta på ett namn till nallen. Det går att jobba på olika sätt, men man tar ned det på barnets nivå, säger pedagogistan Camilla Norling.
Hur mycket tror ni barnen förstår av det ni jobbat med?
– Åtminstone tre, fyra och femåringarna förstår nog ganska bra. Barnkonventionen är ju ett ganska svårt ord att uttala, men de har sagt det ganska många gånger. Så de har fått in det i kroppen också, och det gör ju någonting, säger pedagogistan.
En del av temaveckan är den ljusmanifestation som under onsdagskvällen utspelade sig. Barnen har hjälpt till att skapa ljuslyktor som sedan fyllts med ljus och tänts ute på skolgården.
– Vi tycker att små barn inte får ta så mycket plats i samhället, så vi vill bereda dem mer plats med den här manifestationen, säger rektorn.
Även på förskolor i Kåge, Kågedalen och Skelleftehamn uppmärksammas barnkonventionens dag på olika sätt. Förhoppningen från Sunnanå förskola är att initiativet ska sprida sig ännu mer.
– Vi har en vision om att kunna göra det här större. Men vi börjar så här och får se var det tar vägen, säger Petra Sahlin.
Hos barnen hoppas de att förståelsen för sina rättigheter ska ge en större förståelse för sig själv och för varandra.
– Rättigheterna handlar mycket om att man har rätt till olikheterna. Olikheter är något som är bra, det vill vi lyfta fram. Vi tror på det kompetenta barnet och att de redan har den vetskapen med sig, men vi förstärker den, avslutar Camilla Norling.