Baldergymnasiets ”foodcourt” populär

Trivsam miljö och fler rätter att välja på blev en hit. Det står klart när Baldergymnasiets foodcourt varit igång i ett år. Nu skolkar få från skolmaten.

Det finns fem rätter att välja mellan.

Det finns fem rätter att välja mellan.

Foto: Foto: Jenny Petersson

Skellefteå2018-11-13 18:45
undefined
Eleverna Fardin Nazeri och Viktor Hedström, båda årskurs tre, ger foodcourten högsta betyg.

Tidigare hände det att elever valde bort skolmaten för att istället käka på stan, eller inte alls. Och burgare eller pizza är sällan det nyttigaste alternativet – eller särskilt ekonomiskt. Men där syns en glädjande vändning, berättar Carolin Palomaa, enhetschef på måltidsenheten. Förändring kom efter att Baldergymnasiets foodcourt invigdes.

Vi ville göra något unikt för eleverna genom att erbjuda fler valmöjligheter och fokusera på att det ska kännas som en restaurang.

– Vi räknar tallrikar varje dag för att se hur många som äter. Snittet ligger på mellan 950 och 1100 tallrikar per dag, av totalt 1200 elever, säger Carolin Palomaa.

undefined
Många gröna växter ska skapa en trivsam miljö.
undefined
Det finns fem rätter att välja mellan.
undefined
Carolin Paloomi, enhetschef för måltidsenheten, är nöjd över att fler elever väljer att äta på skolan.

Eftersom sjukfrånvaron ligger på runt 100 elever per dag, betyder det att i princip alla äter i skolan. Så såg det inte ut för ett år sedan. Då valde dubbelt så många bort skolmaten.

Idén till en foodcourt fick måltidsenheten bland annat från skolan Malmö Nya Latin, där man gjorde studiebesök.

– Vi ville göra något unikt för eleverna genom att erbjuda fler valmöjligheter och fokusera på att det ska kännas som en restaurang, säger Carolin Palomaa.

Vi äter nästan alltid på skolan, och är väldigt nöjda. Men om en rätt är väldigt populär, exempelvis pasta, så kan det bli lång kö och lite tight om tid.

Så funkar det

Redan utanför matsalen syns de olika rätterna på en tavla. Väl inne väljer eleverna kö utifrån maträtt. Sedan sätter man sig på valfri plats, där flera zoner finns att välja mellan. Här finns höga bord och stolar, klassiska bord, många stora gröna växter och ljuddämpande material.

De elever Norran talar med är nöjda.

– Visst är det fint och maten är riktigt bra, säger Viktor Hedström, årskurs 3 barn- och fritidsprogrammet.

Fardin Nazeri läser teknikprogrammet, årskurs 3.

– Vi äter nästan alltid på skolan, och är väldigt nöjda. Men om en rätt är väldigt populär, exempelvis pasta, så kan det bli lång kö och lite tight om tid, säger han.

Fem alternativ

Både Baldergymnasiet och Anderstopsgymnasiet serverar fem alternativ till lunch: En fiskrätt, en pastarätt, en kötträtt, ett vegetariskt alternativ samt soppa.

Nyligen kom livsmedelsverkets med nya rekommendationer för skolmaten. Det handlar inte endast om näringsinnehåll utan även om att skapa trivsel.

Möblerna har elever och personal själva fått rösta fram efter att ha provsuttit ett flertal exemplar.

Nya råd om skolmaten

Modellen består av sex pusselbitar, som alla är viktiga för att matgästen ska må bra av maten och känna matglädje:

God och trivsam - Att måltiden upplevs som god och trivsam är viktigt för att maten ska hamna i magen.

Näringsriktig och säker - En bra måltid är även näringsriktig och säker att äta.

Hållbar - Med hållbar menar vi måltider som bidrar till en hållbar utveckling. Vi lägger tonvikten på miljö men social hållbarhet, det vill säga bra livsvillkor för människor är också en viktig dimension.

Integrerad - Med integrerad menas att måltiden tas tillvara som en resurs i verksamheten, exempelvis i den pedagogiska verksamheten eller i omvårdnaden.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!