Wilma Berg har gått ut ettan på bildprogrammet och håller just nu på att avsluta en två veckor lång utbildning i företagsamhet. Det är Skellefteå kommun som erbjuder elever som gått ut nian och ettan på gymnasiet att starta sommarföretag. Kommunen bidrar då med utbildning och ett stipendium.
– Jag har fått lära mig jättemycket om olika tillstånd, kundbemötande och marknadsföring. Sedan får jag coachning under hela sommaren om det behövs, berättar Wilma.
I dag öppnar hon upp kaféet för gäster och hon kommer att ha öppet alla helger under resten av sommaren om vädret tillåter. Under onsdagar, torsdagar och fredagar står bakning på schemat och att förbereda inför helgen.
– Jag har alltid gillat att baka, ända sedan jag var litet barn då jag ofta bakade hemma hos mormor och morfar, eller farmor och farfar. Jag tycker att det är kul att experimentera och testa nya recept, så det kommer vara olika bakverk från vecka till vecka, säger hon.
Wilma och hennes familj flyttade till Myckle i december 2018 och mycket har hunnit hända sedan dess i den företagsamma familjen Berg. Anledningen till flytten var att de ville bo på en hästgård, men gården i Myckle gav dem möjlighet till så mycket mer.
Förutom sommarkaféet som Wilma driver på egen hand, så har mamma Carola Berg försäljning av blommor och ett stort tält på gården där hon säljer loppisprylar. Wilmas syster Emelie bidrar med konstverk som hon ställer ut i kaféet under sommaren och även pappa Erik Berg finns med på ett hörn och sköter vaktmästerisysslor och planerar för en hönsgård som kaféets gäster även kommer kunna besöka i framtiden.
Kaféet är beläget hemma på den fridfulla gården i Myckle i det gamla gårdshuset från 1800-talet. Här finns sittplatser både inne och ute i trädgården.
– Vi har gjort det lätt att hålla avstånd genom att vi spridit ut borden och stolarna för att minska risken för smittspridning. Vi har även gjort en ny ingång till kaféet för att det inte ska uppstå någon trängsel. En del kommer hit och köper fika och tar med sig också, säger Wilma.
Idén om att starta ett sommarkafé fick Wilma efter att ha sommarjobbat på Alhems Trädgård.
– Det passade mig jättebra, så jag tänkte, varför inte starta ett eget kafé.
Förra sommaren var det premiär för Bergs sommarcafé och folket kom strömmande för att smaka på bakverken och njuta i den fridfulla miljön.
– Vi hade mellan 100-150 besökare per dag. Det var lite lugnare i början av sommaren, sen i slutet av sommaren kom det mer folk. Det kommer mycket folk från byn, en del är stamkunder och kommer varje dag jag har öppet. Det är kul då vi som nyinflyttade i byn får lära känna dem som bor här. Det kommer även mycket folk utifrån, en del gör en utflykt och cyklar hit då det inte ligger så långt ifrån stan, berättar hon.
Wilma gillar att variera sina bakverk och prova sig fram med nya recept. Förra sommaren blev limepajen en riktig hit och även den traditionella prinsesstårtan var populär bland gästerna. På kaféet vill hon ha många olika sorters bakverk för att det ska finnas något för alla, hon har också alltid glutenfria och mjölkfria alternativ och raw-fika.
– Jag gillar att baka cheesecake i olika varianter och även biskvier går att variera med olika smaker.