Lång lista på tuffa sparförslag inom skolan

För- och grundskolenämnden väntas gå back med 70 miljoner kronor i år. Nu har flera tuffa sparförslag tagits fram – men alternativa lösningar ska också utredas.

Det kan dröja innan det tas några konkreta beslut, men flera tuffa sparförslag har presenterats för att få ordning på ekonomin.

Det kan dröja innan det tas några konkreta beslut, men flera tuffa sparförslag har presenterats för att få ordning på ekonomin.

Foto: TT/Kollage

Skellefteå2023-09-20 18:06

Den största anledningen till minusresultatet stavas ökade personalkostnader inom grundskolan. Nämnden ska ansöka hos kommunstyrelsen om att hela underskottet avskrivs.

– Det är förstås allvarsamt med ett underskott. Vi har en utmaning att anpassa vår verksamhet utifrån budgetramen, konstaterar förvaltningschef Ana-Maria Stridsberg Deliv.

Nämndens arbetsutskott har presenterat ett antal möjliga åtgärder för att nå en budget i balans; till exempel att avskaffa icke lagstadgad OB-verksamhet, familjecentraler samt öppen förskola. Andra tänkbara åtgärder vore att införa en ökad avståndsgräns för rätt till skolskjuts, avgift för blöjor i förskolan och att reducera antalet små förskolor samt fritidshem (se faktarutan för samtliga förslag).

– Det är alldeles för tidigt att säga om vi faktiskt behöver vidta några av de här åtgärderna. Men alldeles säkert kommer vi att behöva göra något för att hantera underskotten, säger Filip Palukka (V), tf. ordförande i för- och grundskolenämnden.

En annan tänkbar åtgärd vore att ändra den nuvarande taxamodellen i förskolan. På onsdagen bestämde nämnden att det ska göras en översyn kring just detta. Även lokal- och verksamhetsstrukturen ska ses över.

– Vi vill ta fram alternativa förslag på besparingar som vi kan presentera för nämnden, konstaterar Ana-Maria Stridsberg Deliv.

– Det vore bra om vi kunde hitta alternativa lösningar till de tänkbara åtgärder som presenterats, instämmer Filip Palukka.

undefined
Ana-Maria Stridsberg Deliv betonar att nämndens verksamheter trots allt är kostnadseffektiva.

Enligt det första budgetförslag som majoriteten presenterade förra veckan kommer 135 miljoner kronor att skjutas till för- och grundskolenämnden nästa år. Det ska täcka kostnadsökningar men även användas till att utveckla kvaliteten i verksamheten.

Nämnden hade ursprungligen bett om drygt 177 miljoner kronor.

– Jag tycker det är tydligt att kommunen vill satsa på skolan. Med det sagt hade vi behövt dessa 177 miljoner för att klara vår befintliga verksamhetsstruktur. Nu behöver vi vidta åtgärder och det är därför vi ska genomföra de här utredningsuppdragen, konstaterar Stridsberg Deliv.

Vad får det ekonomiska läget för konsekvenser för medarbetare i skolan och elever?

– Det är klart att det finns en risk att vissa enheter kommer få en sämre kvalitet på sin undervisning. Vi behöver se över hur vi kan hantera detta så att vi klarar av vårt grunduppdrag, säger Ana-Maria Stridsberg Deliv.

FAKTA

Arbetsutskottets tänkbara åtgärder som kan ge ekonomisk effekt:

  • Avskaffa icke lagstadgad OB-verksamhet inklusive lokaler.
  • Avskaffa familjecentraler och öppen förskola inklusive lokaler.
  • Slopa den framtida satsningen på engelsk undervisning på Floraskolan.
  • Avskaffa förskolebussarna och säg upp hyresavtalen.
  • Slopa finansieringen av Exploratoriet och avskaffa NTA-lådor i grundskolan.
  • Öka avståndsgränsen för rätt till skolskjuts med en kilometer i varje åldersgrupp.
  • Inför avgift för blöjor i förskolan.
  • Höj införandeåldern för egen dator i årskurs 6 till årskurs 7

Ovanstående åtgärder beräknas tillsammans spara 28 miljoner kronor. Nedanstående åtgärder har inte kunnat fastställas i belopp:

  • Gör en översyn av nuvarande taxamodell i förskolan.
  • Skjut upp införandet av extra undervisningstid i modersmål för nationella minoriteter.
  • Lägg ned satsningen på Skolfam.
  • Stäng fritidshem på orter där det inte finns grundskola.
  • Gör en översyn av digitala lärverktyg.
  • Minska antalet enheter inom både för- och grundskola.
  • Reducera personalstyrkan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!