Varför ändrades reglerna? Daniel Haarala förklarar att nyårsraketer med styrpinnar helt enkelt varit överrepresenterade i olycksfall. De kan tippa omkull och avfyras i oförutsedda riktningar om pinnen inte förankrats ordentligt. Djupsnön kan utgöra en nog så stabil startpunkt och enligt Haarala har problemen med raketerna varit större på andra håll i Sverige än vårt.
– Det sköts in en ganska stor pjäs i ett sovrum där ett spädbarn låg och sov. Rummet fattade eld. En annan gång fastnade en raket under takfoten på ett hus och startade en brand. Det är inte det vanligaste men det förekommer, sedan kan det också bli personskador.
Förutspår marginellt intresse
Tillståndet som krävs för att få använda raketerna utfärdas av kommunen. I och med regeländringen tror Daniel Haarala inte att det kommer att bli någon särskild efterfrågan. Det finns andra fyrverkerier att använda och tillståndsprövningen tar tid. Tillståndet är inte heller gratis och behöver förnyas efter några år.
– Det kostar 4 225 kronor. Det har att göra med att det är ganska många handläggningstimmar. Vi ska göra en koll mot belastningsregistret, kolla så att det finns en lämplig förvaringsplats hemma, kontrollera att man har gått utbildningen och sådär.
Utbildningen som krävs finns inte i Skellefteå. En lista med godkända utbildningsanordnare finns på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) hemsida.
Vad händer om man struntar i reglerna?
– Det är förenat med ett bötesbelopp, säger Daniel Haarala.
Han tror inte att särskilt många kommer att få chansen till det. Sedan regeländringen i juni ställs det även nya krav på de som säljer fyrverkerier.
– Man ska kunna visa upp sitt tillstånd, det är de skyldiga att kontrollera.