Att nå jämställdhet i ett nytt land: ”Språket verkar vara inkörsporten”

För att skapa ett jämställt liv i ett nytt land är att lära sig språket nyckeln till mycket. Det var en av slutsatserna som drogs när Migrantmammorna firade internationella kvinnodagen med ett panelsamtal om jämställdhet.

Ann-Kristin Grahn, Muhubu Aweys Ali, Salma Nabolsi och Anna-Maria Niemann Grahn samtalade om jämställdhet på den internationella kvinnodagen.

Ann-Kristin Grahn, Muhubu Aweys Ali, Salma Nabolsi och Anna-Maria Niemann Grahn samtalade om jämställdhet på den internationella kvinnodagen.

Foto: Elin Ala

Skellefteå2018-03-08 16:03
undefined
Ann-Kristin Grahn, Muhubu Aweys Ali, Salma Nabolsi och Anna-Maria Niemann Grahn samtalade om jämställdhet på den internationella kvinnodagen.

Projektet Migrantmammor firade på torsdagen internationella kvinnodagen i EFS lokaler i Skellefteå.

Temat för firandet var jämställdhet mellan könen, och programmet inleddes med ett kortare anförande av Marlene Mutesi, som jobbar med projektet.

– Vi har samlats för att reflektera över jämställdheten och kommentera situationen i hela världen, men framförallt i Sverige, sade hon, och hade en uppmaning till de församlade:

– För att komma till rätta med ojämställdheten behövs vi alla. Du spelar en stor roll.

undefined
Intresset var stort för panelsamtalet och efterföljande mingel.

I det efterföljande panelsamtalet, som modererades av Anna-Maria Niemann Grahn, deltog Ann-Kristin Grahn, Muhubu Aweys Ali och Salma Nabolsi.

– För mig betyder jämställdhet jättemycket, sade Muhubu Aweys Ali.

– Jag vill ha samma rättigheter som alla andra, oavsett vilken religion eller kön jag tillhör.

”Jag vill ha samma rättigheter som alla andra, oavsett vilken religion eller kön jag tillhör”.

Ann-Kristin Grahn lyfte fram kvinnors möjlighet att engagera sig i samhället.

– Det gäller att kvinnor kan engagera sig politiskt. Men det är svårt, då många är ensamstående och inte får någon tillsyn för barnen på kvällarna. Kvinnorna måste föra sin egen kamp, vi kan inte räkna med männen. Men kvinnor måste ges den möjligheten, bland annat genom barnomsorg. Vi måste hjälpas åt.

För Salma Nabolsi handlar vägen om jämställdhet mycket om att ha en meningsfull sysselsättning.

– Att ha ett jobb är mycket viktigt för att ta sig in i samhället.

En inkörsport

När det var dags att summera samtalet för moderator Anna-Maria Niemann Grahn, så fanns det en sak som stack ut i vad som är vägen mot jämställdhet.

– Jag tycker att jag känner igen några ord som återkommer, och det är makt, inflytande och språket. Språket verkar vara inkörsporten. Språk och utbildning kan leda till jobb och jobb kan leda till egna pengar. Och pengar ger större möjlighet för en kvinna att stå självständigt och ha makt över sitt eget liv.

Migrantmammor

Ett samarbetsprojekt mellan EFS Skellefteå och Skellefteå kommun som startade i april 2015.

Jan-Eric Eriksson, läkare på barnkliniken på Skellefteå lasarett, såg att det fanns ett behov av en stärkande och öppen mötesplats för nyanlända kvinnor i Skellefteå kommun. Han tog med sig idén till EFS och kommunen.

Visionen för projektet är att migrantkvinnor ska upptäcka sina drömmar, se nya möjligheter och närma sina mål i det nya landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!