Mäklaren var mer än bara mäklare

Lulemäklaren som var involverad i fastighetshärvan i Boliden hävdar att hen enbart hjälpte till med skrivuppdrag. Men förundersökningen som ekobrottsmyndigheten gjort visar att engagemanget gick betydligt längre än så.

Mäklaren ska ha lärt känna Pamyk i samband med en fastighetsaffär. Hen uppfattade Pamyk som handlingskraftig och att saker skulle ske snabbt vid affärerna. Hon var en frisk fläkt och ”det hände något när hon kom in i rummet”.

Mäklaren ska ha lärt känna Pamyk i samband med en fastighetsaffär. Hen uppfattade Pamyk som handlingskraftig och att saker skulle ske snabbt vid affärerna. Hon var en frisk fläkt och ”det hände något när hon kom in i rummet”.

Foto: Norran/Infogram

Skellefteå2022-01-14 07:00

Norran har tidigare granskat skumma fastighetsaffärer i Boliden och Burträsk. Strax före jul kom beskedet att tre personer involverade i dem nu åtalas. En av dem är den kvinna som anges vara spindeln i nätet i affärerna. Norran har valt att kalla henne Pamyk. De två andra jobbar på en mäklarfirma.

Den ena är mäklare, den andra har en nära relation till mäklaren. Vid ett möte hos Skatteverket och i förhör hos skattebrottsenheten tonar mäklaren ner sin inblandning. Det ska bara ha handlat om skrivuppdrag, ingen fastighetförmedling. Hen upprättade handlingar, kontrollerade lån och pantbrev och sökte om lagfarter.

Men i förundersökningen framträder en annan bild som visar att engagemanget gått utöver det vanliga. Mäklarens närstående har skött bokföringen åt Pamyks företag och de deltog tillsammans med henne vid ett möte då Skatteverket utredde företaget.

Förhörsledaren uppmärksammar mäklaren på att mäklarföretaget via den närstående även haft tittbehörighet i Pamyks företagskonton. Mäklaren nekar till att ha haft någon insyn i bokföringen eller något intresse av den. 

Mäklaren har även agerat konsult vid ett möte med ATG/Svenska spel tillsammans med Pamyk, som drev en kiosk med spel. Dessutom ska mäklaren ha varit Pamyk behjälplig med att upprätta en skrivelse till migrationsverket gällande ett avtal om att hyra ut lägenheter till myndigheten.

Mäklaren har dessutom via sin e-legitimation 132 gånger kunnat rekvirera lönebidrag från arbetsförmedlingen för Pamyks företags räkning. Hen står som administratör i webbtjänsten. 

– Alltså det där känner jag inte igen, verkligen inte, säger mäklaren och kan inte förklara varför hens namn förekommer i det sammanhanget.

Mäklarföretaget var även behjälpliga när en bulgarisk man i härvan sökte F-skatt, enligt en anmälan. För sina tjänster har mäklaren ibland fått kontant betalning.

undefined
Många fastigheter som köptes beboddes av personer som hade det svårt i livet och ibland utnyttjade Pamyk situationen och passade på att göra en bra affär när folk behövde pengar, hävdar mäklaren i förhör.

I de tre förhören pressar skattebrottsenhetens förhörsledare mäklaren på om hen gjort de kontroller som krävs för att försäkra sig om att allt stod rätt till med affärerna.

Förhörsledaren frågar exempelvis om mäklaren inte reagerat då mångmiljonbelopp kom in från utlandet. Men mäklaren säger sig ha litat på bankernas kontroller. Dessutom litade hen på företagets revisorer. Mäklaren kan inte minnas att det bulgariska företag som skickat pengarna och dess ägare förts på tal av dem. 

Men det stämmer inte. En revisor har i förhör berättat att bokföringen väckte många frågor, bland annat om penningtvätt. Revisorn mejlade frågorna till mäklaren. Förhörsledaren frågar hur det kan vara så uppenbart att det förelegat en risk för penningtvätt för revisorn men inte för mäklaren. Mäklaren säger sig ha gjort det som krävdes och att inget misstänkt framkom.

undefined
En genomgång av Fastighetsmäklarinspektionens varningssignaler om penningtvätt visar att Pamyks och mäklarens affärsrelation uppfyller många kriterier.

Förhörsledaren ställer också många frågor kring snabba värdeökningar på fastigheter som säljs och köps. Mäklarens förklaring är bland annat att fastigheter skulle renoveras och det kunde vara ett sorts förskott för det. 

Det ställs även många frågor kring så kallade transportköp som förekommer frekvent i affärerna. Fastigheter köps av Pamyk och mycket kort därpå säljs de vidare till en man med ursprung i Bulgarien, ibland samma dag. 

Varför måste Pamyk vara ett mellanled, undrar förhörsledaren. Mäklaren säger sig inte kunna förklara varför det ofta gick till så men en rimlig förklaring hen fått är att köparen var bortrest då köpen skulle skrivas under. Men vid något tillfälle var köparen i Sverige exakt samma dag, påpekar förhörsledaren.

– Men det kan ju faktiskt vara så att dom ju inte varit så jättenoga med datumen. Och det har jag sagt åt henne flera gånger att du måste vara exakt på datumen när du skriver på och när pengarna är fört över, säger mäklaren.

undefined
Mäklaren kan i förhör inte svara på om det inte är märkligt att Pamyk och den frekvente husköparen Andrey (fingerat namn) är skrivna på samma adress. Transportköp av fastigheter dem emellan förekommer flera gånger.

Förhörsledaren frågar om hen inte varit tveksam till att göra affärer med Pamyk. Mäklaren säger att hen känt sig trygg vid stunden. Förhörsledaren frågar om något förändrats.

– Ja det är klart när man sitter här så är det väl inte så konstigt, svarar mäklaren.

Förhörsledaren frågar vad mäklaren bygger sin uppfattning på att det inte föreligger några bulvanförhållanden vid affärerna. Mäklaren svarar att hen inte uppfattat att någon använt falskt namn, utan det har skett öppna affärer. 

Mäklaren vill inte kännas vid att hen gjort något olagligt:

– Jag har inte medverkat till någon penningtvätt, säger mäklaren.

Åtalet

Mäklaren åtalas för 14 fall av grovt näringspenningtvättsbrott. Hen ska ha bland annat ha upprättat köpehandlingar för överlåtelser av fastigheter. ”Åtgärderna kan skäligen antas vara vidtagna i penningtvättsyfte för att dölja verkliga ägarförhållanden eller ge skenbar förklaring till egendomsinnehavet”, står det i stämningsansökan.

Det handlar om brott med fängelse på straffskalan. Förutom det yrkas på näringsförbud i fem år och att mäklarens företag får betala en miljon kronor i företagsbot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!