Näringslivskontorets satsning på unga entreprenörer gav rekordmånga sökande i år. Ungdomar i årskurs nio, och första året på gymnasiet får chans att starta eget företag under sommaren. Ett stipendium på 3 000 kronor delades ut som startkapital, sedan är tanken att ungdomarna ska tjäna sina egna pengar.
– Utöver startkapitalet har de fått lära sig mer kring företagande. De har stött och blött sina idéer, men de har även fått fundera över hur de kommer fungera som entreprenörer, säger utbildningsledaren Stefan Berg.
Spetskompetenser
Näringslivskontoret samarbetar med framgångsrika företagare i Skellefteå. Henson har föreläst om marknadsföring på sociala medier, retorikbyrån Artfine om presentationsteknik och Ung Företagsamhet har bidragit med inspiration och kunskaper kring företagsekonomi.
– Tanken har varit att spetskompetensen ska sporra eleverna. Det är viktigt att träffa människor som tänker likadant, säger Stefan Berg.
Ida Lindh tror att rekordmånga sökte i år eftersom de tidigt informerat elever i skolor om Sommarföretaget.
– När vi pratar entreprenörskap med ungdomar vågar många till slut ta steget att driva eget. Sedan känner de sig nog trygga med att vi finns som stöd, säger Ida Lindh.
I Augusti träffas sommarföretagarna igen för att presentera hur resan varit.
– Vårt mål är att eleverna ska lära sig så mycket som möjligt. De flesta kommer uppleva att det inte gått som förväntat. Men det är inte ett misslyckande, det är något bra och utvecklande, säger hon.
"Ungarna är framtiden"
Jakob Olsson, en minst sagt driven kille, fick i går sitt stipendium. Han kommer driva en basketskola för barn i årskurs 1–3 och hans vision är att sätta Skellefteå på basket-kartan.
– Jag vill att alla barn i Skellefteå ska få möjlighet att testa basket. Ungarna är framtiden. Sport är extremt viktigt, både för den psykiska men också fysiska hälsan. Sport för oss samman, säger han.