Kris för Skelleftebygdens lucia – traditionen hotad

Lions Club Skellefteå hade hoppats på att få fira lucia med Skellefteborna för 68:e året i rad, men det ser mörkt ut inför ljusets högtid – körledarna lyser med sin frånvaro. "Det är jättetråkigt och vi vädjar att någon ska förbarma sig", säger Ulla-Britt Bergström på Lions Club.

Thyra Israelsson blev Skelleftebygdens lucia 2023.

Thyra Israelsson blev Skelleftebygdens lucia 2023.

Foto: Melissa Niemann

Skellefteå2024-10-12 21:45

Skelleftebygdens lucia är ett samarbete mellan Lions och Norran som under åren samlat in stora summor pengar till välgörande ändamål. Det är en uppskattad tradition och enligt Ulla-Britt Bergström har företag redan börjat höra av sig med förfrågningar.

– Vi har så fina företag som vill bidra och för vissa är det heligt att vi kommer. Det vore jättetråkigt att behöva ställa in.

Men ordinarie körledare har tagit en paus och det har visat sig svårare än väntat att hitta en ersättare. Ulla-Britt har hört sig för bland "musikfolk" och gjort efterlysningar i sociala medier utan att få napp.

undefined
Här pågår repetitioner inför Skelleftebygdens lucia 2023. Årets upplaga är i farozonen då det inte gått att hitta en körledare som kan ställa upp.

– Vi behöver någon som kan leda luciakandidaterna under cirka två veckor i december, plus viss repetitionstid. Det måste inte vara en utbildad körledare men någon med kunskap att göra stämmor och som kan leda dem. Man bör också kunna spela gitarr eller piano.

Uppdraget handlar om att besöka kyrkor och företag. Ifjol blev det ett 50-tal spelningar men enligt Ulla-Britt kan det bli färre i år om så krävs. Att låta luciakandidaterna klara sig utan körledare är inte aktuellt.

– Nej får vi inte tag i någon måste vi dra i nödbromsen. Men det skulle kännas jättetråkigt. Ifjol fick vi ihop 80 000 kronor till cancerforskningsfonden och det är viktiga pengar.

Ulla-Britt vill betona hur givande uppdraget är.

– Det är ett roligt jobb, man lär sig mycket och det är jättefina ungdomar. Och man får betalt. Det är bara att höra av sig till mig om man känner att man är rätt person, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!