Sugen på julbord? Se då till att ha en välfylld plånbok. En analys från Stockholms Handelskammare visar att kostnaden för ett julbord för fyra personer stigit med 263 kronor på fem år, en ökning på hela 38 procent. Detta trots att den allmänna prisnivån (KPI) i samhället enbart ökat med 23 procent.
Sill och kaffe har ökat mest, med en uppgång på hela 26,2 procent respektive 13,8 procent jämfört med förra året.
– De svenska hushållen har fått möta en inflationschock, där priset skjutit iväg på många varor. När vi tittar på hur prisökningarna på julbord sett ut senaste åren blir det särskilt tydligt vad för effekt det här får på en barnfamilj. Jämfört med för ett par år sedan måste man prioritera mycket hårdare vid årets julfirande, säger Carl Bergkvist, chefekonom på Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande.
Sveriges Bryggerier har listat vilka län som har flest pantställen per invånare och Västerbotten har en topplacering. Sverige allmänt ligger i världstopp när det gäller att panta returglas och -burkar, vilket är extra viktigt i juletider.
– Flera av julbrygderna tappas traditionellt på returglasflaska, vilket är en klimatsmart och trevlig förpackning. Men för att konsumenterna i högre utsträckning ska välja returglasflaska när de köper dryck är det viktigt att det finns gott om pantställen, säger Anna-Karin Fondberg, vd på Sveriges Bryggerier i ett pressmeddelande.
Jämtland ligger i topp i Sverige med 0,35 pantställen per 1 000 invånare före Värmland (0,31) och Västerbotten (0,30). Sämst är Stockholms län med 0,10.
Hökmarksföretaget Ecorubs sökande efter en ny vd börjar närma sig sitt slut. Förhoppningen är att man ska kunna presentera ett nytt namn innan årets slut.
– Intresset har varit stort. Vi inriktade oss främst på närområdet kring Skellefteå ner till Umeå, men vi har fått ansökningar även från andra delar av landet. Det märks att Skellefteområdet är hett, säger tf vd Anders Färnlöf till Norran.
I våras startade Ecorub sin robotiserade verksamhet för tillverkning av gym- och stallmattor i Hökmark. Och i oktober startade man sin anläggning för däckklippning i Ånäset tillsammans med Svensk däckåtervinning.
Anders Färnlöf tog rollen som tillförordnad vd förra hösten. Han kommer att stanna kvar i styrelsen när en ny vd är på plats.