Årets hållbarhetsvecka är här

För tolfte året i rad arrangerar SEE en hållbarhetsvecka i Västerbotten. Projektet fokuserar på hållbar utveckling och årets program kommer att erbjuda digitala föreläsningar, så kallade webinarier.

 Jan Tarras-Wahlberg, miljöstrateg vid Skellefteå kommun, är med och arrangerar årets hållbarhetsvecka.

Jan Tarras-Wahlberg, miljöstrateg vid Skellefteå kommun, är med och arrangerar årets hållbarhetsvecka.

Foto: Privat/TT

Skellefteå2021-09-21 21:00

I takt med att Skellefteå växer så ökar även behovet av att jobba för ett mer hållbart samhälle. För att främja detta håller SEE varje år i ett event under en veckas tid, som med fokus på miljön erbjuder olika aktiviteter och föreläsningar.

SEE står för de tre grunderna i projektet – socialt, ekonomiskt och ekologiskt. Den så kallade Hållbarhetsveckan syftar på att uppmuntra folk att leva mer hållbart genom att aktivt välja miljösmarta alternativ i vardagen. Det kan röra sig om till exempel att kompostera rätt eller att ta cykeln till arbetet. 

Eventet grundades i Umeå men började 2011 att inkludera även andra städer och byar runt om i Västerbotten. Majoriteten av programmets fysiska aktiviteter erbjuds i Umetrakten.

I Skellefteå kommer årets upplaga att ske digitalt via föreläsningar, där man kan lära sig om allt ifrån bokashi, ett japanskt sätt att kompostera, till solceller. Bland annat håller kommunalrådet i ett samtal om Skellefteås "Gröna stadsrum". 

Hållbarhetsveckan sträcker sig hela vecka 38, från den 20 till den 16 september. Jan Tarras-Wahlberg, miljöstrateg vid Skellefteå kommun, har varit med och utformat årets program. 

– Eftersom att det är en pandemi och det blir svårt med fysiska möten så vi har valt att göra poddar, alltså inspelningar, som vi kommer lägga ut på kommunens hemsida under veckan, säger han.

Webinarierna, som de kallas, kommer att innehålla olika tips och knep för att leva mer miljösmart och ändra sina vanor.

Huruvida pandemin sätter käpparna i hjulet för hållbarhetsveckan är inget som Jan Tarras-Wahlberg vittnar om. Tvärtom tror han att vi under det senaste året har lärt oss mycket när det kommer till alternativa, mer hållbara, arbetsförhållanden.

– Vi vill lyfta det här med en hållbar omstart efter pandemin. Nu har vi lärt oss att sitta hemma och jobba på distans och det är bra för hållbarheten. Att kunna jobba hemifrån skapar större möjligheter att bo på landsbygden utan att vara beroende av bil.

Att ett hållbart leverne är något som gynnar både individen och samhället är en av sakerna som hållbarhetsveckan vill informera om.

– Om man lever hållbart så lever man även nära sig själv och då mår man bättre. Det kan till exempel handla om vad och hur man äter. Kommunen måste möjliggöra så att människor kan leva hållbart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!