Vid en ceremoni hos Petter Mikaelssons företag Repay i Skellefteå delades utmärkelsen ut under onsdagen.
Burebon Petter Mikaelsson hamnade i unga år på västkusten där han först gjorde lumpen och därefter läste Petter på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Efter examen fick han arbete hos Nejmans Exportaffär i Trollhättan.Detta företag handlade med överskottsmaterial i form av uddasortiment av stål, riven takplåt, skruv och spik. Där jobbade han ända fram tills företaget lades ner 1992. Då startade Petter och hans fru Lotta ett eget företag i Trollhättan där de verkade som stålgrossister.
– Men istället för att vara skrothandlare erbjöd vi produkter av hög kvalitet, berättar Petter.
Hemlängtan blev dock för stark för familjen och 1995 gick flyttlasset till Skellefteå.
– Jag tänkte på min egen uppväxt. Vi längtade efter familjen och efter riktiga vintrar.
Efter flytten veckopendlade Petter ner till företaget i Trollhättan samtidigt som han förvärvade Stålteknik i Medle med två anställda som sysslade med att kapa och skära. Och på den vägen har det varit med nya förvärv både i Skellefteå och på andra orter i landet av företag som skär plåt och kapar stål. I Skellefteå tog han bland över Stålcenter och Lasab.Runt sina företag har han byggt upp en hel industrigrupp, Repay Invest.
Idag har Repay Invest tio anläggningar. Dessa finns i Kiruna, Gällivare, Skellefteå, Strömsund, Sala, Köping. Ludvika, Uddevalla, Värnamo och Krylbo. Omsättningen låg förra året på 420 miljoner kronor och koncernen har 120 anställda.
Men inte nog med det, 2014 startade han entreprenörskolan No Plan B. Bakom No Plan B står finansierings- och investeringsbolag Kung Fu Invest och Petter Mikaelsson själv.
Konceptet med No Plan B var att efter utbildningen ge möjligheter för elever att bli delägare i och driva företag som No Plan B köpt.Vid avslutningen våren 2020 konstaterades att drygt 50 procent av eleverna blivit företagare i eller utanför No Plan B-koncernen. I dag ingår ungefär 20 bolag i No Plan B-koncernen.
Efter fem år har man pausat utbildningen och No Plan B fungerar nu enbart som ett Private Equity-bolag som sysslar med långsiktiga investeringar i bolag utanför börsen. Fokus ligger på företag med 20 till 50 miljoner kronor i omsättning. Snidex i Burträsk var det senaste förvärvet.
– Och i nästa vecka kommer vi att presentera ytterligare ett förvärv, berättar Petter.
Med sig in i de företag som No Plan B satsar på har de alla erfarenheter som man fått inom Repay-koncernen, både misslyckanden och succéer.
– Ofta har de företag som vi går in i en ägare som engagerat sig i alla beslut och arbetat mycket på uppstuds. Vi kan här bidra med kompetens på en rad områden för att företaget ska utvecklas. Bland annat har vi bra affärssystem och är mycket duktiga på marknadsföring. Vid ett förvärv siktar vi inledningsvis på att fördubbla omsättningen.
När han ska beskriva sina egna positiva sidor som gjort att han lyckats som företagare lyfter han bland annat fram att han ”är bra på att jobba” vilket smittar av sig på medarbetarna.
– Jag är också öppen för utmaningar och duktig på att sätta upp visioner och få medarbetarna att jobba mot dem, avslutar Petter Mikaelsson, Årets Företagare i Skellefteå.