Många frågor om elkostnaderna inför vintern

Minuspris, rörliga avtal, bundna avtal och timpris. Frågorna kring elpriserna är just nu många. ”En sedvanlig årsprofil är att det blir dyrare på vintern, men jag tror inte att vi kommer i närheten av nivåerna ifjol”, säger André Gustavsson, analytiker vid Skellefteå Kraft.

André Gustavsson och Maria Nyström diskuterar elpriset. Det är många delar som leder fram till slutpriset.

André Gustavsson och Maria Nyström diskuterar elpriset. Det är många delar som leder fram till slutpriset.

Foto: Gerth Hedberg

Skellefteå2023-10-20 20:50

Ett stort samtalsämne då vi nu närmar oss vintern är elpriset. Ifjol rusade priserna och det blev väldigt dyrt för många hushåll.

– Kundtjänst har flaggat för att de får ta emot många samtal, säger Elin Ala, pressansvarig vid Skellefteå Kraft.

Norran träffar André Gustavsson, analytiker, och Maria Nyström, affärsenhetschef, för att få veta mer om dagsläget.

Något som det börjat talas om mer och mer är minuspriser. Hur påverkar det konsumenterna?

– Det är elspotpriset, men det är många andra avgifter som slutligen påverkar slutpriset. De med timdebitering kan följa elpriset och har möjlighet att styra sin förbrukning, säger André Gustavsson.

Det är bara cirka 7 600 kunder av ungefär 190 000 som valt en timdebitering. Ett minuspris kan uppstå då det produceras mer el än det är efterfrågan.

undefined
Maria Nyström, affärsenhetschef, Skellefteå Kraft.

– På Mina sidor kan man se den förbrukning man haft och kan även se hur kommande dygn ser ut. Vi håller också på att utveckla tjänsten så man lättare kan styra elförbrukningen, berättar Maria Nyström.

Betydligt vanligare är att välja mellan att binda sitt elavtal eller att ha ett rörligt.

– Vi har sett att efter fjolåret så är det fler som tar ett fast pris, säger Maria Nyström.

undefined
André Gustavsson, analytiker, Skellefteå Kraft.

– Om man ska binda eller att ha rörligt är en fråga om vilken stabilitet man vill uppnå med hela hushållets utgifter. Vad jag kan säga är att priserna kommit ner och även de fasta avtalen är lägre än fjolårets, säger André Gustavsson.

Nu har även Skellefteå Kraft lanserat ett nytt slag av elavtal.

– En vintersäkring. Man kan tillfälligt binda sitt avtal med ett fast pris under sex månader, då tiden går ut så blir det återigen rörligt, säger Maria Nyström.

Av den totala avgiften man betalar är hela 45 procent skatter och andra avgifter. Det övriga ligger i två delar, elförbrukningen och överföringen av elen. Där kan man ha avtal med två olika bolag.

Elhandelsföretaget tar betalt efter förbrukning och det styrs av inköpspriset på Nordpol. Men sedan ingår även andra avgifter som månadsavgift, elcertifikat, örespåslag och kostnader för ursprungsgarantier. På det kommer så momsen.

Elnätsbolaget har hand om elnätet. Där betalar man ett abonnemang för att nyttja nätet baserat på säkringsstorlek, en elöverföringsavgift baserat på förbrukningen, en myndighetsavgift och energiskatt samt moms.

Energiskatten högre

Energiskatten blir högre vid årsskiftet.

På onsdagen publicerade regeringen förordningen om att skatten skrivs upp med inflationen, 9,2 procent eller 4,5 öre per kWh inklusive moms

För en villaägare som förbrukar 20 000 kWh på ett år handlar det om en skattehöjning på 900 kronor nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!