Fann flera brister på Karlgårdsbron

Under en inspektion av Karlgårdsbron fann Arbetsmiljöverket flera brister – bland annat tyckte Arbetsmiljöverket att grävningsarbeten utförts vid en slänt där lutningen var alldeles för brant, något som Kauno Tiltai bestrider.

Arbetsmiljöverket fann flera brister för säkerheten vid Karlgårdsbron.

Arbetsmiljöverket fann flera brister för säkerheten vid Karlgårdsbron.

Foto: Norran

Skellefteå2023-06-27 07:24

Arbetet med Karlgårdsbron fortsätter och bygget beräknas vara klart under sommaren 2024. Vid en inspektion den 8 juni fann dock Arbetsmiljöverket tre brister kring säkerheten varpå bygget stoppades fram till det att bristerna hade åtgärdats.

I rapporten från Arbetsmiljöverket skriver de att de såg mycket som fungerade bra, men att de också hade sett en del som behövde förbättras.

Bland annat brast bygget i säkerheten kring personlig skyddsutrustning, då de inte hade kontrollerat att andningsskydden fungerade effektivt.

Under inspektionen fann man också en slänt där Arbetsmiljöverket menafr att risken för ras var stor. 

"Vid södra sidan utför ni grävningsarbeten utan att slänten har utförts så att ras kan motverkas. Slänten var utförd med en lutning på cirka 60 grader. Materialet var av storlek att kunna orsaka skada vid ras. Arbetet kan därför innebära risk för olycksfall orsakat av ras" skriver de i inspektionsprotokollet.

När Norran når Daniel Envall, ombud på Byggnads i Skellefteå, berättar han att det sedan starten av bygget har funnits en del brister kring arbetsplatsen men att ansvariga för bygget skärpt till sig sedan starten.

– De har blivit bättre den senaste tiden och har fått upp skyddsräcken som de saknade i början, något vi ofta påpekade.

Vid en inspektion fann Arbetsmiljöverket att det vid södra sidan fanns stor risk för ras då en slänt hade en lutning på drygt 60 grader, vad finns det för risker med det?

– Det beror lite på hur djup slänten är och vad som finns nedanför, när vi var dit var de nere i ett hål med lodräta väggar och jobbade. Man kan tycka att en slänt är en fjantig grej men det kan få katastrofala följder, du kanske är ensam där när det rasar sen när någon väl saknar dig tar det ju tid att gräva upp dig. 

Kauno Tiltai, som ansvar för bygget, menar dock att slänten inte alls har en lutning på 60 grader. 

– Vi jobbade inte med grävningsarbeten vid den platsen, utan fyllningsarbeten vid fundamentet vid stöd två och av någon anledning tyckte Arbetsmiljöverkets inspektör att slänten har en lutning på cirka 60 grader vilket bilderna visar inte stämmer, säger Robert Kuna och fortsätter:

undefined
Det var slänten markerat i grönt som Arbetsmiljöverket menade hade en otillåten lutning, men Kauno Tiltai bestrider det och menar att de följer det svenska regelverket.

– Skulle slänten vara som de säger skulle byggvägen ovan inte klara av att maskiner kör på den.

Vidare berättar företaget att de inte stoppade bygget, som Norran skrivit i en tidigare version, utan att de åtgärdar de punkter som noterades i protokollet från Arbetsmiljöverket men att de inte kommer åtgärda punkten med lutningen då de menar att den är i enlighet med svenska regelverket AMA.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!