Det framgår i en intervju som inspektörer från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har gjort med personal i samband med en inspektion vid boendet.
Personalen känner till att det finns en rapporteringsskyldighet, efter att ha sett en film om detta. De har däremot aldrig lämnat in någon lex Sarah-rapport. Och de hade inte riktigt koll på hur de skulle göra en anmälan.
Blir stor grej
Om det inte skulle lämnas ut i media skulle de nog rapportera mer enligt lex Sarah tror de.
Det framkom även att de var osäkra på om det fanns någon skriftlig rutin för lex Sarah.
Personalen upplevde också att det var ”en stor grej” att göra en anmälan och att de skulle dra sig för att göra en.
Anledningarna var att det kändes som om de satte dit en kollega och dessutom blev det så stort i media. Inspektörerna har noterat att:
”De tycker inte att det är svårt att avgöra vad som är tillräckligt för en lex Sarah-rapport men media är ett problem och personer på sociala medier som kommenterar och inte har förstått det hela rätt. Om det inte skulle lämnas ut i media skulle de nog rapportera mer enligt lex Sarah tror de.”
Vi måste stötta personal så att de känner sig trygga i att rapportera.
Personalen säger att de ändå skulle ta tag i problemet och prata med boendechefen, eller säga till en kollega som agerat felaktigt.
– Det får inte vara på det viset. Att rapportera avvikelser är bra för att vi ska kunna utveckla verksamheten. Som arbetsgivare uppmanar vi personal att rapportera när något inte fungerar som det ska, säger Kenneth Fahlesson (S), socialnämndens ordförande.
Han tycker inte att media är ett problem.
– Det ställer jag inte upp på. Media behövs i samhälle. Sedan kunde ni rapportera lite mer positivt kan jag tycka, säger han.
Han tycker att verksamheterna redan i dag jobbar med frågan om avvikelserapporten.
– Vi måste stötta personal så att de känner sig trygga i att rapportera. Det är ett ständigt pågående arbete eftersom det kommer ny personal hela tiden, säger han.
Han får medhåll av äldreomsorgschef Ejja Häman-Aktell.
– Vi jobbar väldigt mycket med det för att förbättra kvaliteten i verksamheterna och jag tycker vi har bra utbildningsmaterial och diskussioner på arbetsplatsträffarna. Dessutom har vi en jurist som man kan bjuda in och som utbildar, säger hon.