Kritik mot färdtjänsten: ”Vi får vänta och vänta”

Hur fungerar färdtjänsten i Skellefteå? Flera som kontaktat Norran känner sig bortprioriterade och kommer fram för sent. ”Vi får vänta, vänta och vänta”, säger Sverker Renström.

Ingemar Aronsson, Mona Norén Lundkvist, Anna Näsström, Kjell Norén, Torgny Karlsson, Mats Rönnblom och Sverker Renström berättade hur färdtjänsten fungerar för dem.

Ingemar Aronsson, Mona Norén Lundkvist, Anna Näsström, Kjell Norén, Torgny Karlsson, Mats Rönnblom och Sverker Renström berättade hur färdtjänsten fungerar för dem.

Foto: Mathilda Ståhl

Skellefteå2022-12-19 08:00

Det är en hel del läsare som hört av sig och har problem med färdtjänsten.

– Den är en ren katastrof, säger Sverker Renström, kontaktperson för Synskadades riksförbund i Skellefteå.

Vi besökte ett styrelsemöte i Skellefteå för att få deras åsikter om färdtjänsten. De är oerhört beroende av att den fungerar.

– Det finns många exempel, jag känner att problemen bara växer, säger Sverker Renström.

undefined
Ingemar Aronsson och Mona Lundkvist är upprörda för hur de blir behandlade.

Torgny Karlsson berättar om senaste gången de hade styrelsemöte och han skulle från centrala Skellefteå till Anderstorp.

– Jag ringde efter en bil strax efter klockan 19.00 och bilen var inte här förrän klockan 20.35. Jag var inte hemma förrän 20.50. De ville inte heller ta med oss allihopa som skulle åt samma håll, utan de körde oss en och en, säger Torgny Karlsson. 

Ingemar Aronsson hade problem bara för en vecka sedan.

– Färdtjänsten gjorde bort sig två gånger då jag hade två tider att passa. Ena gången blev jag en timme sen.

De berättar vidare att mellan vissa tider bokar inte ens färdtjänst in dem för att de inte har någon bil att skicka.

– Jag har hört att man inte får beställa en bil mellan klockan 07.00–09.00 och 15.00–17.00 eftersom de har så många andra körningar då. Det får mig att känna mig väldigt bortprioriterad och diskriminerad, säger Ingemar Aronsson. 

Mona Norén Lundkvist har gett upp efter problemen.

– Jag vill inte åka med färdtjänsten längre, nu åker jag bara med min man. 

Det är alltså flera som känner sig bortprioriterade och har kommit sent till tider de ska passa.

– Vi har den stora puckeln på eftermiddagen klockan 14.30–16.00, då är det en rejält stor andel resor som ska utföras. Vi prioriterar verksamhetsanknutna resor och försöker i dialog med beställarna undvika de värsta tiderna. Vi har totalt 1 800 bokningar under en dag och sex procent var försenade i november, säger Andreas Olofsson, Skellefteå taxis vd.

undefined
”Jag önskar att vi haft tio bilar till”, säger Andreas Olofsson, vd på Skellefteå Taxi.

Bland klagomålen sägs att man inte får boka färdtjänst några timmar på morgonen och eftermiddagen.

– Så är inte regelverket, om någon fått ett sådant besked har vi gjort fel.

Det har även varit rörigt kring hämtningarna och samåkningen.

– I princip ska vi alltid samlasta och inte köra en och en. Sedan kan det naturligtvis uppstå problem någon enstaka gång.

I kommunens regelverk finns en hel del punkter som ska följas av den som åker färdtjänst och av den som utför körningarna.

– Inom färdtjänsten finns det en rad olika typer av körningar. Förutom fritidsfärdtjänst är det ju även exempelvis barn till särskolan och transport till daglig verksamhet.

– Färdtjänst är ju inte som att boka en vanlig taxi. Ta exempelvis vid utmaningen på eftermiddagarna så finns det en tidsfrist mellan en timme tidigare och en halvtimme senare. Vi kan till exempel erbjuda transport 14.20 istället för 14.00.

undefined
Taxibilar utanför Skellefteå lasarett.

Finns det några lösningar för att göra färdtjänsten bättre?

– Vi skulle gärna anställa fler förare. Jag önskar att vi haft tio bilar till, men det finns inte något att hitta lokalt. Det är en stor kompetensbrist i vår bransch, säger Andreas Olofsson.

– Jag vill påstå att vi har en bra dialog med kommunen och vi försöker hitta lösningar. Vi har nyligen framfört ett förslag att ändra lite i hämttiderna för verksamheterna. Nu åker en stor grupp både 14.50 och 15.15, skulle vi kunna justera tiderna till 14.30 och 15.25 så löser det stora delar av problemen.

Rätt till färdtjänst

Skrivning i kommunens ”Riktlinjer för färdtjänst och riksfärdtjänst”:

Den som kan, även med vissa svårigheter, resa med allmänna kommunikationsmedel, har inte rätt till färdtjänst.

Grundläggande kriterier för färdtjänst är:

• Sökanden har en funktionsnedsättning som gör att den sökande har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller resa med allmänna kommunikationsmedel.

• Sökanden har en funktionsnedsättning som bedöms varaktigt i minst tre månader från ansökningstillfället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!