Nordanågården renoveras och får ny medelhavsskepnad

Snart dukar 64-årige Anders Holmbom upp för sitt tjugonde julbord på Nordanågårdens värdshus. Det blir också hans sista. Diamanto Burström Bilia tar över den anrika restaurangen och gör om den till en medelhavsinspirerad bistro. ”Jag tror det här blir otroligt bra”, säger Anders Holmbom.

Diamanto Burström Bilia fick höra rykten om att Anders Holmbom gick i pensionstankar, och kontaktade honom om att ta över Nordanågården.

Diamanto Burström Bilia fick höra rykten om att Anders Holmbom gick i pensionstankar, och kontaktade honom om att ta över Nordanågården.

Foto: Christoffer Åhlund

Skellefteå2021-11-15 17:54

Tankarna om att gå i pension växte fram under pandemin, då ekonomin för värdshuset gick i botten och Anders Holmbom fick tid över för annat. Diamanto Burström Bilia, 39 år, fick höra talas om pensionsryktena och frågade om hon fick ta över värdshuset.

– Under pandemin hann jag för första gången räfsa löven på stugtomten som vi har haft i 25 år. Jag stannade upp och tänkte till, och jag tänkte att det här var inte så hemskt. Det här mitt liv, och ibland brukar jag skoja om att jag ska jobba till jag är 79 år, men när hon kom och frågade om jag var intresserad av att sälja kändes det helt okej, berättar han.

undefined
Nordanågårdens värdshus får ny ägare i januari.

Diamanto Burström Bilia flyttade från Aten till Skellefteå för sex år sedan. Hon har 20 års erfarenhet som kock och arbetade senast på Din Fest på Campus i två år. Hon vill inte avslöja alltför mycket men berättar att Nordanågården drivs vidare under samma namn men med en ny invändig skepnad.

– Jag ska stänga under en period när jag tar över i januari för att renovera. Jag vill ha naturkänsla, varma färger, mycket trä. Jag kommer från Grekland så det blir en del grekiska influenser på menyn, men också inspiration från Portugal, Spanien och Italien. Fast lite närmare hur svenskarna gillar att äta, säger Diamanto Burström Bilia.

undefined
Diamanto Burström Bilia hoppas kunna öppna ett par månader efter övertagandet vid årsskiftet.

Nordanågården startade 1983 av Solveig Stenberg som bar och kafé. Senare utvecklades det till ett värdshus under Gunnel Lidströms regi.

– Kommunen hade tagit bort ett fik nere vid ankdammen och det blev ramaskri bland Skellefteborna. Då kom de på att det gick starta någonting i museet, som höll till i den här lokalen. Jag tog över år 2002, säger Anders Holmbom.

Han startade karriären med att hjälpa mamma som hade tagit över BP-macken i Byske i början av 80-talet. Några år senare tog han över havsbadsrestaurangen med sin bror.

– Jag hade turen att få arrendet, mycket tack vare att min mamma och pappa var kända företagare i Byske. Sedan dess har jag varit med och drivit säkert 15 olika personalrestauranger. Jag har också drivit Byske gästgivargård och ett bageri.

undefined
Anders Holmbom har drivit Nordanågården sedan 2002.

Vad ska du göra nu?

– Jag ska ta en retreat och begrunda det jag gjort och det jag ska göra. Trivs jag inte med att vara hemma kan jag alltid vända på cykeln och cykla tillbaka, säger Anders Holmbom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!