Anonymt tillväxtföretag i Skellefteå firar 25-årsjubileum

Vygon Sweden AB firar i höst sitt 25-årsjubileum.
I Skellefteå finns det franska familjeföretagets nordiska huvudkontor.
– Vi är världsledande när det gäller engångsprodukter för behandling av för tidigt födda barn, säger Mikael Hedström, nordisk vd för Vygon.

Mikael Hedström, Pontus Wikström och Kristin Vikberg arbetar på Vygons kontor i Skellefteå.

Mikael Hedström, Pontus Wikström och Kristin Vikberg arbetar på Vygons kontor i Skellefteå.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2024-11-05 05:00

Nyheten i korthet

  • Vygon Sweden AB, ett franskt familjeföretag med nordiskt huvudkontor i Skellefteå, firar sitt 25-årsjubileum. Företaget är världsledande inom engångsprodukter för behandling av för tidigt födda barn.
  • Företaget har haft en stark tillväxt sedan starten 1999, med en omsättning på 60 miljoner kronor 2023. Vygon Sweden är ett av 27 dotterbolag inom Vygon-koncernen, som totalt omsatte cirka 4,2 miljarder kronor.
  • Vygon Sweden har 15 anställda, varav tio finns i Skellefteå. De har avtal med alla regioner i Sverige.

Vygon tillverkar engångsprodukter som till exempel används inom olika intravenösa behandlingar, intensivvård, anestesi, nutrition, och många andra specialområden.

Vygon Swedens historia började 1999 när sjuksköterskan Mikael Hedström, som då arbetade inom läkemedelsindustrin, rekryterades av Vygon för att starta upp verksamheten i Sverige. Han bodde då i Sigtuna och öppnade kontor och lager i Uppsala. Mikael är född och uppväxt i Skellefteå men hemlängtan var stark. 2001 flyttade familjen hit och Mikael veckopendlade till 2005 då kontoret flyttades från Uppsala till Skellefteå. Från början höll Vygon till på Brogatan för att sedan flytta till Högströmsgatan

– I december 2023 flyttade vi så in i kontorslokaler i The Hill på Lasarettsvägen, berättar Mikael Hedström. 

undefined
Vygon tillverkar engångsprodukter som till exempel används inom olika intravenösa behandlingar, intensivvård, anestesi, nutrition, och många andra specialområden.

Företaget har haft en mycket bra tillväxt. 2006 omsatte Vygon Sweden 6,8 miljoner kronor. 2014 passerade bolaget för första gången 30 miljoner kronor och 2023 hade de kommit upp till 60 miljoner med ett resultat på drygt 5 miljoner kronor. För alla nordiska länder handlar det om cirka 110 miljoner kronor medan Vygon-koncernen totalt omsatte cirka 4,2 miljarder kronor.

– Vår framgång är ett resultat av ett starkt samarbete mellan vårdpersonal runtom i landet, vår egen personal och det stöd vi får från vårt moderbolag i Frankrike, säger Mikael Hedström.

Vygon Sweden, som är ett av 27 dotterbolag inom Vygon-koncernen har 15 anställda, varav tio finns i Skellefteå. 

undefined
"I december 2023 flyttade vi så in i kontorslokaler i The Hill på Lasarettsvägen", berättar Mikael Hedström.

– De fem ute i landet är alla utbildade sjuksköterskor som är produktspecialister samt en landschef. De har alla klinisk erfarenhet, vilken är till stor fördel i mötet med sjukvårdspersonal, som till exempel läkare och sjuksköterskor.

Om man räknar in alla anställda i de nordiska länderna blir det 21 personer. Mikael tog över ansvaret och vd rollen för Danmark 2006, Norge, 2012 och Finland, 2016. Sedan några år tillbaka ansvarar Vygon Sweden även för distributionen av produkter på Island.

– Tidigare hade vi huvudlagret för Sverige i Skellefteå, men för drygt ett år sedan flyttades det till Bjärnum i Skåne, vilket blev en bättre lösning för logistiken, berättar Mikael.

undefined
Totalt har företaget 181 patent.

I Sverige kommer 95 procent av företagets omsättning från offentliga upphandlingar. 

– De senaste fyra åren har vi varit mycket framgångsrika med att bli vald som leverantör. Vi har nu avtal med alla regioner i landet.

Mikael Hedström berättar att redan när han för 25 år sedan besökte Vygon för första gången på deras huvudkontor i Ecouen, strax norr om Paris, direkt kände av deras speciella kultur och de värderingar som kännetecknar det entreprenörsdrivna familjeföretaget.

undefined
"Vår framgång är ett resultat av ett starkt samarbete mellan vårdpersonal runtom i landet, vår egen personal och det stöd vi får från vårt moderbolag i Frankrike", säger Mikael Hedström.

– Den handlar om en omtanke om människor och att hjälpa patienten, samt en vilja till utveckling. Värderingar som jag själv delar och som gjort att jag blivit företaget trogen under hela vår resa.

Totalt har företaget 181 patent. 

– Sjukvårdspersonal är våra främsta innovationspartners. En av våra senaste produkter är en venport som sätts in i armen i stället för att opereras in under huden, på bröstkorgen, vilket är en mycket mer diskret placering. Vi tror mycket på PICC-Portar som ett komplement till nuvarande venportar för olika långtidsbehandlingar. Vi går också nu alltmer mot elektroniska produkter av olika slag, som underlättar hanteringen av våra engångsprodukter, säger Mikael Hedström. 

undefined
"Sjukvårdspersonal är våra främsta innovationspartners", säger Mikael Hedström.
För tidigt födda barn

För tidigt födda barn, även kallade prematurbarn, är barn som föds innan den 37:e graviditetsveckan. Det innebär att barnet har varit i livmodern kortare tid än den förväntade tiden, och brukar därför behöva vård på en neonatalavdelning.Omkring 6 procent av alla barn i Sverige föds för tidigt. För tidigt födda barn kan uppleva olika utmaningar eftersom deras organ och kroppsfunktioner inte är helt utvecklade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!