Efter larmet om gästarbetare: Här greps rattfylleristen

Gästarbetaren hade gjort en krogsväng med några kamrater. Sedan satte han sig bakom ratten och körde. Polisen följde efter och grep föraren, som hade 1,08 promille alkohol i blodet. ”Jag kände mig i perfekt skick att köra”, säger mannen i förhör.

Från lördagsnattens rivstart på Strandgatan till gripandet längs Järnvägsleden. På nytt har en utländsk gästarbetare häktats och dömts för grovt rattfylleri. Advokat Inger-Ann Omma medverkade vid tisdagens rättegång – och Skelleftepolisen Peter Enmark är inte förvånad över att ännu ett grovt trafikbrott inträffat vid ”krogstängningstider”.

Från lördagsnattens rivstart på Strandgatan till gripandet längs Järnvägsleden. På nytt har en utländsk gästarbetare häktats och dömts för grovt rattfylleri. Advokat Inger-Ann Omma medverkade vid tisdagens rättegång – och Skelleftepolisen Peter Enmark är inte förvånad över att ännu ett grovt trafikbrott inträffat vid ”krogstängningstider”.

Foto: Hans Berggren/Gunilla Sjögren

Skellefteå2022-03-08 20:00

Norran berättade förra veckan om det pågående problemet med att flera gästarbetare i Skelleftetrakten väljer att köra bli mer eller mindre kraftigt berusade.

Utländska gästarbetare ligger bakom upprepade rattfylleribrott i Skellefteå de senaste månaderna. Det visade Norrans granskning av polisutredningar som hamnat i tingsrätten. Tio olika nationaliteter fanns bland de 28 förare som greps för rattfylleri i december.

undefined
Lars Persson vid Skelleftepolisen redogjorde förra veckan i Norran för att december var rekordmörk när det gäller rattfylleribrott i Skelleftebygden. ”Det var unika siffror för Skellefteå som jag hoppas inte ska upprepas”, påpekade han.

De två senaste exemplen som berättades om var dels att en 31-årig man åtalats för grovt rattfylleri som inträffade 12 februari i korsningen Kanalgatan/E4, dels att en 35-årig man häktades den 2 mars av Skellefteå tingsrätt för grovt rattfylleri i Boliden. Promillehalten var 1,92, alltså nästan dubbelt jämfört med gränsen för grovt rattfylleri.

Lars Persson vid Skelleftepolisen berättade om dystra december:

– Då togs 14 drograttfyllerister och 14 rattfyllerister. Av dessa 28 hade vi tio nationaliteter inklusive svenskar. Det är en unik siffra för Skellefteå som jag hoppas inte ska upprepas. Dessa brott innebär oerhörda risker ute i trafiken, inte minst för medtrafikanterna.

undefined
Så upptäcktes det grova rattfylleriet. Det börjar på lördagsnatten med att en polispatrull befinner sig vid restaurangerna längs Strandgatan vid ”krogstängningstider”. Poliserna ser hur en utlandsregistrerad bil rivstartar och kör iväg betydligt fortare än den ”gångfart” som gäller på den aktuella delen av Strandgatan.

Chefsåklagare Åsa Jonsson bekräftade bilden att åklagarna i Umeå ofta de senaste månaderna kopplas in efter att utländska gästarbetare gripits i Skelleftetrakten främst för rattfylleri men även andra brott.

Nu i helgen var det dags igen.

Det börjar på lördagsnatten med att en polispatrull befinner sig vid restaurangerna på Strandgatan lagom till stängningstider. Då ser poliserna hur en utlandsregistrerad bil rivstartar och kör iväg betydligt fortare än den ”gångfart” som gäller på den delen av Strandgatan.

Patrullen kör efter, bilen kör mellan körfälten och färden går sedan till huvudkorsningen Kanalgatan/E4. Ännu en gång svajar bilen mellan körfälten. Efter nya, märkliga filbyten går färden österut i hög hastighet längs Järnvägsleden. Vid en bussficka får patrullen stopp på föraren.

undefined
Gästarbetarens advokat Inger-Ann Omma menade vid tisdagens rättegång i Skellefteå att det fanns utrymme för ett kortare fängelsestraff än en månad. ”Och som förmildrande omständighet fanns också risken att min klient kan förlora jobbet vid en fällande dom, vilket det också blev”, kommenterade hon efteråt för Norran.

Provtagning visar att den 36-årige gästarbetaren har 1,08 promille alkohol i blodet. Han förs till polishuset, anhålls av jouråklagare och förhörs:

– Det är andra parametrar i mitt hemland, men jag vet vad jag har gjort och förstår allt. Jag drack en öl till middagen och tre öl i baren.

– Hur kändes körningen, undrar förhörsledaren.

– Det kändes bra och jag är den enda som har körkort. Jag kände mig i perfekt skick att köra, blir svaret.

Mindre än två dagar senare hålls en kombinerad häktningsförhandling och rättegång i Skellefteå.

Redan vid tio-tiden på tisdagen kommer rättens besked efter att åklagaren presenterat bevisningen och 36-åringen svarat på frågor.

Mannen döms för grovt rattfylleri till en månads fängelse. På grund av flyktrisken ska han tills vidare sitta häktad.

undefined
När polisen Peter Enmark får höra att gästarbetaren sagt att denne druckit fyra öl under lördagskvällen som resulterade i 1,08 promille alkohol i blodet, så ställer sig Enmark frågande till uppgiften: ”Det sitter ofta långt inne att säga som det är, de flesta rattfyllerister jag träffat på har velat försköna och hålla nere hur mycket de egentligen har druckit”.

Peter Enmark påpekade i Norran i lördags att Skelleftepolisen ”ser en dyster utveckling att flera kör hem berusade efter besök på krog eller restaurang såväl bland svenskar som utländska medborgare”.

Exakt detta hände i helgen, kommentar?

– Jag är tyvärr inte förvånad. Det här är ju något som vi fått signaler om, och det är något vi kommer att fortsätta arbeta mot. Här är vi också beroende av – och tacksamma för – tips från allmänheten oavsett om det gäller bilar, skotrar eller båtar. Det är ovärderligt hur den enskilde kan hjälpa polisen att stoppa rattfyllerister. 

Snabb rättslig prövning

I somras trädde ny lagstiftning i kraft som ger möjlighet för svenska domstolar att hålla gemensam häktnings- och huvudförhandling.

En sådan gemensam förhandling används enbart vid enkla brott som kan utredas snabbt, till exempel rattfylleribrott begånget av en utländsk medborgare.

– Skellefteå tingsrätt har under hösten tillämpat nämnda lagstiftning och bedömer att fler personer misstänkta för bland annat grovt rattfylleri har begärts häktade på grund av flyktfara, säger lagman Christel Lundmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!