Det handlar om Klockardalsparken, mellan Sjungande Dalen och Erikslid. Redan när kommunen bestämde sig för att exploatera västra Erikslid bestämdes att det även skulle satsas på parken, som länge varit eftersatt.
Förbättringen görs inte bara av trivselskäl utan det behövdes också bättre möjligheter att ta hand om regn- och tövatten.
– Vi började arbeta här 2018, då röjde vi upp i skogen. Vi skapade öppnare skogsbryn, så att det blir en naturligare övergång. Det är också bra för djurlivet, säger Elsa Karlberg, landskapsarkitekt på kommunens parkavdelning.
– Under de följande åren har vi muddrat i en damm och bytt ut dammfördämningar. Vi har byggt nya broar och flyttat en gångväg högre upp från vattnet så att man ska kunna gå torrskodd under större delar av året.
Elsa Karlberg berättar att området en gång i världen var ett kärr.
– Parken anlades på 1970-talet och sedan har den varit oförändrad.
Känslan av våtmark ska vara kvar, och det har anlagts en våtmarksäng med en särskild matta där det redan finns planterade våtmarksväxter.
Det har gjorts en grillplats med många sittplatser och ett gigantiskt bihotell, där barn kan leka.
– Vi får se om bin vill bo där, poängen är annars att på ett lekfullt sätt lyfta fram våra pollinatörer, säger Elsa.
För arbeten som hittills gjorts har Boverket och länsstyrelsen givit bidrag.
Nu har ett nytt projekt startats, och denna gång ska EU ge stöd genom projektet Varcities. Pengarna ska användas till möblering, belysning och ett uteklassrum som ska ligga längst upp vid pulkabacken.
– Det ska göras en ny infart och parkering till pulkabacken, och vi ska även montera belysning i backen. Blir det pengar över så gör vi också fler grillringar i detta populära område, säger Elsa Karlberg.
Totalt satsar kommunen 1,3 miljoner i projekten, medan EU bidrar med 2,4 miljoner, Boverket (staten) 1,2 miljoner och länsstyrelsen 98 000 kronor.
Utställning
I dag, torsdag, visas en utställning om Klockardalsparken. På grund av årstiden och väderförhållandena visas den i Stadshuset. Skolor, förskolor och seniorer ska bjudas på experiment, tillverkning av bihotell och miniodlingar.
Arrangör är Skellefteå kommun, Exploratoriet, Sjungande Dalens kolonilottsförening, Naturskyddsföreningen samt EU-projektet Varcities.