Anna-Klara inventerar i skog och mark

Med finansiering från Skellefteå älvdal jobbar Anna-Klara Granstrand med en förstudie för att främja ridleder och rastplatser i Skellefteå kommun.” Tänk om man kunde länka ihop alla stigar och små vägar från olika väderstreck i kommunen”, säger Anna-Klara Granstrand.

I början av juni så började Anna-Klara Granstrand jobba heltid med en förstudie om ridleder i Skellefteå kommun. ”Jag hoppas att vi ska kunna samordna även de leder som finns redan nu”, berättar Anna-Klara.

I början av juni så började Anna-Klara Granstrand jobba heltid med en förstudie om ridleder i Skellefteå kommun. ”Jag hoppas att vi ska kunna samordna även de leder som finns redan nu”, berättar Anna-Klara.

Foto: Jeanette Lövgren

Skellefteå2020-06-09 07:00

I vanliga fall jobbar Anna-Klara Granstrand som utvecklingsstrateg på Skellefteå kommun, men har nu tagit tjänstledigt några veckor för att jobba med att kartlägga leder och rastplatser för hästintresserade. Redan för ett par år sedan började hon fundera i banorna att kanske göra ett projekt och se hur intresset är. 2019 fick hon anslag för att kunna göra en kartläggning med start i vår.

– Bakgrunden är att ridning är Sveriges näst största sport och när det gäller tjejer och kvinnor är det den största. Och man kanske inte ska reducera att umgänget med hästar bara är en sport, utan det är så mycket mer till exempel rehabilitering, rekreationer och att vara i skog och mark. Hästekipage klassas som fordon och får inte framföras på cykelbanor och få vill av förståeliga skäl trängas med bilar på vägarna, säger Anna-Klara.

För cirka en månad sen gjorde hon en facebookgrupp för att se hur intresset är och fick god respons från hela kommunen och även från angränsande län.

 –Vi har en allemansrätt som tillåter varsam ridning i skog och mark, men för att anlägga markerade leder måste vi samråda med markägare. Förstudien ska presentera ett förslag på en första sträckning och förslag på ett genomförandeprojekt. Men utifrån engagemanget i facebookgruppen så känns det möjligt att så småningom binda ihop leder från norr till söder. 

 –Jag har redan fått många bra förslag bland annat om bed and box, där häst och ryttare kan övernatta efter vägen. Ridsemester inom kommunen passar ju bra i dessa tider av social distansering och resebegränsningar. Projektet kan på så vis även gynna besöksnäringen, fortsätter Anna-Klara.

I slutet av juni räknar Anna-Klara att förstudien ska vara klar.

– Det finns många utmaningar. Responsen i gruppen har varit fantastisk och det finns så många drivkrafter i den. Facebookgruppen heter: Hästfolk för ridleder i Skellefteå kommun.

I gruppen fick hon bland annat kontakt med Lisa Gryning i Bygdsiljum och där hade hon bra förslag med leder och övernattningar. 

 –Kanske på några år, när jag får semester kan jag ta min ryggsäck, häst och karta och utforska hela kommunen från kust till fjäll längst leder avsedda för ridning, det vore en dröm, avslutar Anna-Klara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!