Personen ifråga har insatser inom kommunens stöd- och service. Efter fallolyckan konsulterade boendepersonal både sjuksköterska och fysioterapeut, framgår i den anmälan som gjorts. Fysioterapeuten bedömde att personen drabbats av en kraftig stukning. Men då besvären kvarstod efter några dagar blev det aktuellt med ett sjukvårdsbesök.
Av anmälan framgår att fallet inträffade den 2 mars i år, då sker en telefonkonsultation med både en sjuksköterska och en fysioterapeut. Den senare undersökte personen först tre dagar senare och läkare i sin tur undersökte efter ytterligare fem dagar. Då genomförs också den röntgen som visar på skadan som uppstått: ”Då rätt behandling dröjde innebar det risk för framtida men. Så verkar inte ha blivit fallet”, skriver anmälaren.
Av anmälan framgår också att personen ifråga har någon slags kommunikationssvårighet, varför det varit svårt för personalen att avgöra exakt hur stor smärtan egentligen har varit.
För att undvika att något liknande upprepas föreslås det nu att en sjuksköterska ska dokumentera i personens journal att denne har svårt att uttrycka smärta och därmed alltid ska röntgas efter fall.
Lex Sarah
Lex Sarah innebär att den som arbetar med att ge service och omvårdnad inom bland annat socialtjänstens område är skyldig enligt lag att rapportera missförhållanden som upptäcks. De måste då utredas.