Anmält: ”Kunde missat barn som var utsatt för fara”

Personal vid socialkontoret glömde vittja e-tjänsten för orosanmälningar en helg. I värsta fall kan det leda till att barn i fara inte får hjälp i tid. Denna gång gick det bra – men händels utreds.

Lex Sarah-anmält. Personal glömde vittja den nya e-tjänsten för orosanmälningar under en helg.

Lex Sarah-anmält. Personal glömde vittja den nya e-tjänsten för orosanmälningar under en helg.

Foto: Lars Eriksson

Skellefteå2020-05-18 07:30

Norran har tidigare berättat om lex Sarah-anmälningar vid socialtjänsten i Skellefteå som handlar om misstag med orosanmälningar. Vid ett tillfälle blev en anmälan försenad i internposten, vid ett annat tillfälle noterades den på en post it-lapp som blev liggandes. Dessa händelser har drygt ett år på nacken. Efter utredningar skärptes rutiner för hur anmälningarna ska hanteras. Numera finns en e-tjänst som kan användas av både allmänhet och personal. Via denna hamnar anmälningarna i en inkorg på datorn. Det var den brevlådan som personalen nu missade att kolla. I sin anmälan skriver de: ”Det skulle i värsta fall ha kunnat missas ett barn som var utsatt för fara, vilket bara inte får hända.”

Problemet med att anmälningar blir liggande, om så bara i drygt ett dygn, är att det mer eller mindre omedelbart ska göras en skyddsbedömning av situationen. Orsaken till den senaste missen beskrivs ha att göra med att en ny rutin inte ”hunnit sätta sig”. Personalen beskriver att de tar emot anmälningar via fax, telefon, personliga möten och datorn. ”Ju fler vägar, desto större risk att missa någon”, skriver de.

Linda Larsson, chef för individ- och familjeomsorgen i Skellefteå, säger att de överlag är väldigt nöjda med den nya e-tjänsten, som också får högt betyg av användarna.

Och ändå var det den ni glömde kolla?

– Ja, och det känns såklart tråkigt att det var vi själva som missade den nu, när vi påmint alla andra. Men jag vet att personalen blev helt bestörta av händelsen, jag tror inte det händer igen. 

Det är fortfarande flera kanaler in - kan ni inte ersätta faxen helt?

– Jo, vi önskar att vi kunde ta bort den, men den används fortfarande av några, exempelvis sjukvården, säger Linda Larsson. 

Är det inte oroväckande att det kommer ytterligare en lex Sarah om problemet?

– Nej, vi uppmuntrar vår personal att anmäla, och jag är glad att vi skriver många anmälningar. För varje utredning gör att vi blir bättre.

– Vi ska komma ihåg att vi får in över 4 000 orosanmälningar per år, och vi är också tillgängliga dag som natt. Det vi jobbar på nu är att förbättra vägen in, och vi vill att så många som möjligt använder just e-tjänsten. Men rör det en akut händelse där ett barn far illa, då måste man ringa oss, säger hon.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!