Anmäler chefer och kollegor för kränkande behandling

En anställd vid Skellefteå kommun har anmält fem chefer och två tidigare kollegor för kränkningar. Det framgår av handlingar som Norran tagit del av. ”Det är ovanligt att en person orkar och vågar att driva sitt fall så här, säger Jonas Classon, ordförande för stöd och service vid Kommunal i Skellefteå.

Personen är kritisk till hur hens ärende har skötts av cheferna.

Personen är kritisk till hur hens ärende har skötts av cheferna.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Skellefteå2020-02-22 10:00
undefined
Personen är kritisk till hur hens ärende har skötts av cheferna.

Anmälningarna gjordes 7 februari och upprinnelsen ska vara en olöst konflikt mellan den anställde och två kollegor.

Enligt anmälaren ska kollegorna ha utsatt hen för systematiska kränkningar. Personen skriver att kollegorna kommenterat bland annat hens vikt, fritidsintressen och privatliv. ”Jag fick inte ha egna åsikter ens om mig själv och mitt eget liv”, skriver hen.

Anmälan innehåller sedan en lång redogörelse längs en tidslinje angående hanteringen av ärendet. Den anställde anser att hen har lyft frågan om den psykosociala arbetsmiljön men att detta inte tagits om hand om på rätt sätt av chefen för verksamheten. Hen verkar sedan anse att hela ärendet hanterats fel fortsättningsvis och även av andra chefer som varit inblandade i det.

Den ursprungliga chefen anmäls för mobbning och repressalier. De fyra övriga cheferna anmäls för kränkande särbehandling.

Enligt anmälan yrkar Kommunal på att utredningen sker av oberoende part och att chefen under utredningen inte ska ha personalansvar över den anställde.

Ovanlig anmälan

Kommunals Jonas Classon har följt processen och enligt honom är det ovanligt att personer driver den här typen av anmälningar mot kommunen.

– Många lider i det tysta och vi kan inte göra något om man inte vill driva sitt ärende. Det är också ovanligt att det finns ett sådant gediget material med dokumenterade upplevelser och händelser, säger han.

Att anmälan riktas mot flera chefer är också ovanligt.

– Det är flera chefer som gått in i ärendet och vi vill mena att det visar på ett systemfel när det gäller arbetet med systematiskt arbetsmiljöarbete och arbetsmiljö i stort. Det handlar om rehabiliteringsansvar och hur processen haft sin gång. Personen har blivit sjukare av processen, medan det är tänkt att sjukdom ska förebyggas.

Om man upplever sig felbehandlad – bör man alltså vara noga med att dokumentera?

– Ja, det är tacksamt. Det kan handla om exempelvis att skriva dagbok. Alla sådana här processer tar lång tid och det är bra att ha anteckningar för att kunna beskriva upplevelser och processen.

Vad har ni fått veta om utredningen?

– Den ska ske helt oberoende från kommunen. Allt material är inskickat nu så utredningen kan starta.

Granska processen

Avdelningschef Åsa Israelsson vill inte ge någon kommentar då detta gäller ett enskilt ärende. Men hon skriver i ett mejl att en extern utredare kommer att tillsättas som ska göra en faktautredning om kränkning. ”Granska om kränkning har förekommit och hur processen har gått till.”

Hon skriver vidare:

”Vår avsikt är att komma igång med utredningen så snart som möjligt. Det är en komplex utredning med många inblandade så jag kan i dagsläget inte yttra mig om när utredningen kommer att vara färdigställd.”

Anmälaren jobbar fortfarande inom kommunen, men på en annan arbetsplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!